Beeld van de prijsuitreiking. Geheel rechts Theo den IJzerman.
Beeld van de prijsuitreiking. Geheel rechts Theo den IJzerman. Foto: Gerard Timmerman

Succes fokker Theo den IJzerman

Succes voor de zelf gefokte American Paint Horse CR Superman Sugar Pep van Cool Running Paints van Theo den IJzerman op het NK Dutch Paint Horse Club dit weekend in het Brabantse Nistelrode.

Den IJzerman, die samen met Ilonka, paint horses fokt en trainingen geeft, haalde met zijn paard een eerst prijs, vier keer een tweede prijs, twee keer een derde prijs en drie keer een vierder prijs. Hij fokt al tien jaar paarden, eerst hobbymatig, maar toen de liefhebberij een dusdanig grote omvang kreeg, beroepsmatig. In de fokkerij van de paint- en quarterhorses specialiseerde hij zich in het Reiningtype, speciaal voor hoge snelheidsdressuur met changementen, sliding stops en spins. Met de nu vierjarig dekhengst die vijf nakomelingen heeft, haalde hij vorig jaar op het NK en op de Futurity westernriding ook al goede resultaten.

Op het kampioenschap wordt het paard gekeurd door twee onafhankelijke jury's. In de Futurity Klasse, een klasse voor talentvolle driejarige American Paint Horses, die startgerechtigd zijn via hun vader. Hij won zowel bij de halter en de trial, als bij de western pleasure en de reining. Bij de halter wordt het paard beoordeeld op zijn rastypische lichaamsbouw, bij de trail wordt een hindernisparcours afgelegd.