Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Watersport geeft steun aan KNRM

De KNRM krijgt voortaan jaarlijks een donatie van €1000,- van de Stichting Waddenhaven Texel. Dat zegde voorzitter Jook Nauta zaterdag toe bij de officiële doop van de Cornelis Dito en het nieuwe boothuis Aqua Julia.

De watersportvereniging doet eveneens een duit in het zakje en heeft de ligplaats van het boothuis tegen een sterk gereduceerd tarief beschikbaar gesteld. Met de gift van de Waddenhaven erbij, komt het er volgens Nauta op neer dat de KNRM gratis onderdak heeft op de ligplaats naast de Bob Verburgkade.

De voorzitter van de Waddenhaven, lovend over het werk van de KNRM, stelde dat het nog mooier zou zijn als de gemeente namens het gemeentelijk dee; van de haven ook financiële verantwoordelijkheid voor de KNRM in Oudeschild zou nemen. Nauta daagde de gemeente uit ook jaarlijks €1000,- aan de KNRM te gaan geven. Burgemeester Francine Giskes, tevens voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM, maakte vanuit haar rol als burgemeester meteen een eind aan de discussie met de opmerking dat de KNRM zich graag verre houdt van steun van de overheid.

Tijdens de toespraken kwam naar voren dat met het nieuwe materieel in feite over drie reddingstations van de KNRM op Texel kan worden gesproken (De Cocksdorp, De Koog en Oudeschild), al bleek dat geen vanzelfsprekendheid is. KNRM-voorzitter Cees van Duyvendijk liet weten dat er bekeken is of station De Cocksdorp wel moest blijven bestaan, omdat het aantal reddingen daar in verhouding met andere stations langs de Noordzee relatief laag is. De ondoorgrondelijkheid van de Eierlandsche Gronden gaf de doorslag het station in stand te houden. In een reactie op een uitspraak van Giskes om over drie stations te spreken, stelde Van Duyvendijk dat er ook over éen 'KNRM Texel' gesproken kan worden en dan met meerdere locaties. Nu is het formeel nog de KNRM in De Cocksdorp en de KNRM in De Koog met de post Oudeschild erbij. Volgens de KNRM-voorzitter is de invulling van de KNRM op Texel een discussie die het beste op het eiland zelf kan worden gevoerd.

De officiële plechtigheden in Oudeschild werden bijgewoond door diverse andere stations van de KNRM en de ploeg uit De Koog was zo attent geweest om Peter Betsema uit Den Helder mee te nemen naar het eiland. Betsema, redder bij de KNRM in De Cocksdorp, revalideert momenteel in Den Helder van het ongeluk tijdens de autocross. De Helderse bemanning had Betsema meegenomen aan boord van de reddingboot en bracht hem ook weer terug naar de instelling waar hij aan het herstellen is.