Afbeelding
Fam. Ridderinkho

Wat ik zeggen wou

Junyo Maru


Ik heb met interresse het artikel over de "Junyo Maru" gelezen. Bij het samenstellen van de kroniek over de familie Bonne kwam ik indertijd het verhaal tegen van bootsman Daan Bonne, die in 1944 met dit schip ten onder ging. Een monument achter het Centraal Station in Amsterdam herinnert aan deze ramp. Ook de naam van D. Bonne staat erop vermeld. Deze Daan Bonne was een oudere broer van mijn opa Klaas Bonne uit De Koog. Hij kwam uit een gezin van vijftien (!) kinderen van Terschelling, waarvan er nóg vier zijn verdronken! Bootsman Bonne had vier kinderen, die inmiddels zijn overleden. Vermeldenswaard is ook het feit dat hij in Ned.Indië zijn neef Daan Bonne ontmoette in een kamp.
Bij het transport van de gevangenen door de Jappen, meldde die zich hiervoor niet en werd bootsman Bonne in zijn plaats aangewezen. Neef Bonne ontsprong dus de dans.
De moeder van Bootsman Bonne (en ook van mijn opa),Trijntje Bonne-Pals, die in 1912 op Texel kwam, is op het kerkhof van Oudeschild op de Hogeberg begraven.


Cees Bonne,

Den Burg.


Geslaagd

Anna Ridderinkhof heeft deze zomer aan de Universiteit van Amsterdam de masters Orthopedagogiek en Child Development and Education afgerond, beide cum laude. In september is zij gestart met een promotieonderzoek bij de programmagroep Opvoedings- en Ontwikkelingsproblemen aan de Universiteit van Amsterdam.