'Schiet jezelf op

termijn niet in voet'

Kijk uit dat je jezelf op termijn niet in de voet schiet. Dat advies gaf raadslid Peter van Sijp (VVD) woensdagavond in de raadsvergadering aan de andere raadsleden bij de bespreking van een motie om in protest te gaan tegen zoutwining onder de Waddenzee.

De PvdA kwam met de motie om tegengas te geven aan een vergunning die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan Frisia heeft verleend. Het bedrijf in Harlingen heeft toestemming gekregen zout te winnen onder de Ballastplaat tussen Griend en Harlingen. De vrees bestaat dat de bodem daalt, waardoor wadplaten kunnen verdrinken en er extra zand van de eilandkusten wordt aangetrokken.

De PvdA pleitte ervoor de toestemming alsnog van tafel te krijgen en gezamenlijk met de andere eilanden in Den Haag te verkondigen dat aantasting van de Waddenzee voorkomen moet worden. Van Sijp adviseerde terughoudend te zijn met verzoeken om economische activiteiten in de Waddenzee te verbieden. Volgens hem kan dat er in de toekomst toe leiden dat Den Haag in lijn met zo'n verzoek ook andere economische activiteiten als visserij of rondvaarttochten op de Waddenzee aan banden gaat leggen.

De andere partijen gingen niet mee in die visie en spraken eerder van een doemscenario en een vergelijking tussen appels en peren. Piet Standaart (Texels Belang) vond het wel opmerkelijk dat de PvdA in opstand kwam tegen een vergunning die een staatssecretaris van de PvdA heeft verleend. Wethouder Eric Hercules (PvdA) sprak daarop onomwonden van een 'bot besluit' van de staatssecretaris en vatte de kritiek van de partijen op de zoutwinning samen als een signaal dat de raad zeggenschap wil hebben over de Waddenzee. 'Met dit botte besluit is aan ons voorbij gegaan, terwijl we er in gekend hadden willen worden.' Hercules wees erop dat de PvdA-fractie in de Tweede Kamer zich eveneens tegen het besluit van de staatssecretaris heeft gekeerd.

Marjan de Groot (Sterk Texel) ondernam een poging de zoutwinning tegen te gaan met het argument dat de Waddenzee een Werelderfgoed is, maar dat werd haar van diverse kanten in de raad afgeraden. De Groot werd erop gewezen dat toenmalig LNV-minister Cees Veerman een aantal jaren geleden diverse keren heeft laten weten dat er juridisch niets aan het predikaat werelderfgoed zou zijn vast te knopen. De Groot liet daarop de werelderfgoedstatus als argument varen. Met uitzondering van de VVD stemden alle partijen in met de motie van de PvdA.