Raad stemt in met kunstgras Texel'94

Er komt definitief een kunstgrasveld bij Texel'94. Een meerderheid in de gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met de aanleg van het veld waarover jaren is gesproken.

Het was een besluit waar in de raadsvergadering eigenlijk niet veel woorden meer aan vuil werden gemaakt. De angel was uit de discussie, nadat coalitiepartijen VVD, PvdA en Texel 2010 maandagavond gezamenlijk tot een amendement waren gekomen om €498.599 voor het kunstgrasveld beschikbaar te stellen. Dat is €46.441,- minder dan het college had voorgesteld. Texel'94 moet zelf de verlichting en twee dugouts betalen. Van de vijf ton is bijna een ton BTW en bekeken wordt of dat geld nog te verrekenen is. De gemeente kan dat niet, maar het is misschien wel mogelijk als een aparte stichting zich over het kunstgrasveld ontfermt. Dat plan kwam op tafel, nadat de VVD aan het spitten was geslagen in de mogelijkheden om de BTW toch terug te krijgen.

De liberalen waren twee weken geleden nog voorstander van reconstructie van de velden van Texel'94 nadat het college de verwachte kostenpost van €545.000,- bekend had gemaakt. Dat botste toen met de PvdA, voorstander van de aanleg van een kunstgrasveld. Na overleg tussen de coalitiegenoten kwam het tot overeenstemming. Nico Erwich (Texel 2010) sprak de verwachting uit dat het moet lukken de kosten lager te krijgen dan de vijf ton. Hij zei 'de middenstip op te eten' als dat niet zo is. Wethouder Hennie Huisman (sport) liet na afloop van de raad weten haar te best te gaan doen om de kosten laag te houden. Texels Belang bleef bij het twee weken geleden ingenomen standpunt dat vijf ton een te hoge investering is voor het kunstgrasveld en dat reconstructie van de velden voor €31.500,- beter zou zijn. Edo Kooiman (TB) kaartte aan dat er net €2,1 milljoen voor Molenkoog is uitgetrokken en dat er ook plannen voor een nieuwe sportaccommodatie in Den Burg in aantocht zijn. De opstelling van TB kreeg steun van D66, Samen Sterk en GroenLinks. Het CDA ging mee in het amendement van de coalitie.

Voorzitter Werner van der Meer van Texel'94 toonde zich na afloop van de raadsvergadering blij en opgelucht dat er een beslissing over het kunstgrasveld is genomen. De club is jaren bezig geweest om dat voor elkaar te krijgen. Het kunstgrasveld wordt aangelegd op de plek van het hoofdveld van Sportpark Zuid in Den Burg. Volgens het amendement van de coalitiepartijen moet het veld vóór het seizoen 2015-2016 speelklaar worden opgeleverd. Dat is over minder dan een jaar. Texel'94 wordt hoofdhuurder en gaat voor het kunstgrasveld een huur van €4600,- per jaar betalen. De club betaalt daarmee 15 procent van de lasten, de gemeente 85 procent. In totaal betaalt de club straks €12.075,- voor het gebruik van alle velden. Texel'94 zorgt zelf voor het onderhoud van het veld, waardoor €4.400, - wordt inverdiend. Volgens het amendement mag het kunstgrasveld ook door anderen worden gebruikt. Remko van de Belt (PvdA) stelde dat er in feite geen geld in een kunstgrasveld wordt gestoken, maar in de sportinfrastructuur van Den Burg.