De Antonov mag straks nog maar de helft van het aantal passagiers vervoeren.
De Antonov mag straks nog maar de helft van het aantal passagiers vervoeren. Foto: Gerard Timmerman

Toekomst van Antonov is onzeker

De Antonov 2, de historische dubbeldekker waarmee al vele zomers rondvluchten vanaf Texel worden gehouden, gaat een onzekere toekomst tegemoet. Door nieuwe Europese regelgeving mag straks maar de helft van het aantal passagiers mee.

'Dan is het niet meer haalbaar om de Antonov te laten vliegen', meldt de Stichting Antonov Texel die het toestel exploiteert. De twaalf meter lange dubbeldekker die in 1972 is gebouwd, werd in de koude oorlog gebruikt om te 'luistervinken' langs de oostgrens. Wekelijks worden rondvluchten gehouden, wat voor opbrengsten zorgt voor verzekering, stageld, onderhoud en brandstof. Halvering van het aantal passagiers slaat een onoverbrugbaar groot gat in de begroting. Als geen grote sponsor wordt gevonden en de regelgeving niet verandert, valt het doek definitief. Naar verwachting treedt de nieuwe wet in 2017 in werking. 'Op 11 oktober brengen we de Antonov terug naar de winterstalling in Kaposvar in Zuid-Hongarije, waar het onderhoud plaatsvindt. Als de kosten daarvan te hoog uitvallen, zullen we misschien al moeten besluiten om er na dit seizoen al mee te stoppen', meldt coördinator Ron Sprong. De afgelopen zomer was al niet zo'n best seizoen voor de stichting. 'Vorig jaar, toen de crisis toesloeg, hadden wij nog een aardig jaar, maar nu zijn wij aan de beurt. Mensen hebben kennelijk minder te besteden. Met name voor gezinnen blijkt een ticket van €50,-, waardoor ze voor een rondvlucht gemiddeld €200,- kwijt zijn, nu te duur.'

Voor wie de bijzondere vlucht naar Hongarije met de Antonov wil meemaken, is 11 oktober mogelijk de laatste mogelijkheid. De meerdaagse vlucht gaat via Berlijn, waar een stop wordt gemaakt. Dan richting Dessau waar passagiers het Duitse Junker vliegtuig museum kunnen bezoeken. Daarna gaat de reis door naar het Tjechische Ceske Budejovice waar bij voldoende belangstelling mogelijk een stoomtreinreisje wordt gemaakt. Dan is het nog ruim 2,5 uur vliegen naar de eindbestemming. De kosten per passagier zijn €500,-. Opgave bij Bob Rienks, e-mail b.rienks@paracentrumtexel.nl of tel. 06-53491554, graag een cc sturen naar ronsprong@gmail.com of met Ron bellen op 06-44922285.