Ondersteuning door Eigen Kracht

Er zijn omstandigheden dat men het even niet alleen kan, bijvoorbeeld met opvoeden van opgroeiende kinderen. De gemeente Texel ondersteunt en versterkt dan de eigen kracht van haar inwoners.

Op de website www.cjgtexel.nl van het Centrum voor Jeugd en Gezin Texel en de daaraan gekoppelde jongerenwebsite www.ondertussen.nl/texel is te lezen waar mensen terecht kunnen voor hulp en ondersteuning.

Op www.cjgtexel.nl staat onder meer de sociale kaart van Texel met daarop tal van jeugdvoorzieningen waarop een beroep kan worden gedaan. Veelal staan er contactpersonen en betreffende websites op de kaart. De site bevat verder tips van en voor ouders en de meest gestelde vragen over opvoeden en opgroeien van kinderen. Hierdoor kan men zelf met familie en vrienden een oplossing zoeken voor de betreffende situatie, al dan niet ondersteund door een hulpverlener of een medewerker van het sociaal team dat vanaf 2015 operationeel wordt.

Texels Welzijn, de Jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau) en andere ketenpartners van het Centrum voor Jeugd en Gezin komen regelmatig gezinnen op het eiland tegen die best een steuntje in de rug van een vrijwilliger zouden willen krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze pas op Texel zijn komen wonen en (nog) geen sociaal netwerk op het eiland hebben, omdat opa's en oma's ver weg wonen of zijn overleden, omdat gezinnen door bijvoorbeeld ziekte een moeilijke tijd doormaken, omdat een jonge moeder soms best wat 'raad en daad' kan gebruiken of omdat een alleenstaande ouder soms graag een helpende hand of luisterend oor zou willen hebben. Vandaar dat Texels Welzijn een vrijwilligerspool heeft opgezet, specifiek voor gezinnen. Jongeren tussen 13 en 23 jaar kunnen bij het project coaching van Parlan tijdelijk ondersteuning krijgen van een vrijwilliger.

Het is ook leuk om inspiratie op te doen en kennis te delen met anderen. Momenteel is er een oudergroep voor pubers en een oudergroep voor hoogbegaafd opvoeden die volledig zelfstandig draaien. Zulke groepen kunnen ook opgezet worden voor ouders van kinderen met ADHD of voor alleenstaande ouders. Door ontmoetingen tussen ouders te creƫren kunnen zij elkaar inspireren en praktisch helpen vanuit hun eigen talent en in wat voor gezinssamenstelling dan ook. Het CJG Texel en het toekomstig sociaal team beschikken over een ideeƫnboek voor dergelijke startende teams met allerlei inspiratieboekjes en praktische instructies.