Er op eigen kracht uitkomen als het even tegen zit.
Er op eigen kracht uitkomen als het even tegen zit. Foto:

Tegemoetkoming voor CER

Texelse minima die getroffen worden door de afschaffing van de zogeheten Compensatie Eigen Risico (CER) krijgen dit jaar mogelijk een tegemoetkoming van de gemeente.

De CER was een rijksregeling voor mensen met hoge zorgkosten die het volledige eigen risico van de zorgverzekering moesten betalen. Via de CER kregen zij een financiële tegemoetkoming van het rijk, maar daar is een einde aangekomen. De gemeente wordt verantwoordelijk voor de tegemoetkoming en dat brengt veranderingen met zich mee.

De gemeente wil Texelaars die voorheen de CER ontvingen en tot de minima behoren dit jaar eenmalig tegemoetkomen met een overgangsuitkering ter hoogte van €99,-. Dan gaat het om Texelaars die een netto-inkomen hebben tot 120 procent van het sociaal minimum. Bedoeling is dat de raad woensdag 22 oktober een besluit over een voorstel van het college voor de overgangsuitkering. In totaal ontvingen ruim 1800 Texelaars de Compensatie Eigen Risico.

Texelaars die via het Centraal Administratie Kantoor (CAK) hun gegevens hebben doorgegeven aan de gemeente worden in het najaar nader geïnformeerd door de gemeente over de stand van zaken. Bedoeling is dat de gemeente Texel vanaf 2015 vanuit het minimabeleid maatwerk gaat leveren aan mensen met hoge zorgkosten die het volledige eigen risico van de zorgverzekering moeten betalen. De kans is groot dat dit via een collectieve zorgverzekering geregeld wordt, maar dat is nog niet definitief.

In de oude situatie (onder het rijk) kwam de CER soms ook terecht bij mensen die de tegemoetkoming financieel niet nodig hadden en daar moet met de overgang van rijk naar gemeente een einde aan komen. De regering is van mening dat gemeenten inwoners ook gerichter kunnen ondersteunen bij de kosten in verband met een chronische ziekte of handicap. De overgang gaat gepaard met een inkrimping van het budget; landelijk gezien krijgen gemeenten 21% van het budget van vorig jaar.

Mensen die meer willen weten over de CER kunnen terecht op www.texel.nl. Daar is een speciale pagina met vragen en antwoorden over de afschaffing Compensatie Eigen Risico gemaakt.