Met elkaar wandelen is één van de vaste zaken van de Skuul.
Met elkaar wandelen is één van de vaste zaken van de Skuul.

Skuul: regie krijgen over het eigen leven

Stichting de Skuul Den Hoorn is een zelfstandig GGZ-instelling, voortgekomen uit De Nieuwe Skuul, een afdeling van de Jellinek in Amsterdam. De Skuul biedt al meer dan 34 jaar op effectieve wijze behandeling aan (voornamelijk) alcoholverslaafden.

De Skuul is een goed voorbeeld van een zorgorganisatie waar mensen leren weer verantwoordelijkheid te krijgen over het eigen leven. Bij mensen die ernstig verslaafd zijn geraakt aan de drank, geraken vaak de alledaagse dingen des levens in de verdrukking, waardoor van lieverlee grote problemen ontstaan en de alcohol min of meer de regie krijgt.

Bij de Skuul leren mensen weer zelf regie over het eigen leven te krijgen. Er wordt gewerkt in twee groepen van maximaal acht personen die met elkaar de verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen 'gezin' dat ze op dat moment vormen. De Skuul biedt ambulante behandeling (dagbehandeling) al verblijven mensen vaak voor kortere of langere tijd dag en nacht bij de organisatie op 't Horntje om van de drank af te komen.

Ambulant betekent dat de behandeling veel minder kost dan een klinische behandeling, maar wel de veiligheid en voordelen daarvan biedt. Dit betekent ook, dat er veel flexibele mogelijkheden bij de Skuul zijn voor bijvoorbeeld Texelaars die kampen met een verslaving. Er kan, afhankelijk van de noodzaak en behoefte, gekozen worden voor gesprekken, een vorm van dagbehandeling, of een behandeling met verblijf. Daarnaast is de Skuul steeds in ontwikkeling en staat binnen haar mogelijkheden open voor nieuwe initiatieven en het delen van ervaring en deskundigheid. Dan gaat het om bijvoorbeeld de Wet maatschappelijke ondersteuning en het lokale overleg over en de aanpak van de huidige problemen op het gebied van verslaving op Texel.

Mensen die een behandeling volgen bij de Skuul worden benaderd als mens en niet als cliënt. Het gezin (familie of andere voor een bewoner belangrijke personen) worden nadrukkelijk betrokken bij de behandeling. Een belangrijk punt is ook dat bewoners op Texel echt even los zijn van 'Nederland' oftewel los van hun eigen leefomgeving of leefmilieu, zodat zij letterlijk een nieuwe start kunnen maken zonder meteen in oude patronen te vervallen. Het moet er allemaal toe bijdragen dat mensen weer zelf de regie leren nemen over het eigen leven met behulp van lotgenoten. Samen met lotgenoten kan ook een positief zelfbeeld worden ontwikkeld en een sociaal netwerk opgebouwd. Die aanpak leidt tot veel succes bij de Skuul.

De Skuul maakt deel uit van een netwerk van ambulante zorgtrajecten. Daarnaast wordt samengewerkt met zelfhulpgroepen. Per jaar worden zestig tot tachtig mensen met een gemiddelde verblijfsduur van vier maanden opgenomen. Na een éénmalig verblijf lukt het vijftig procent het leven weer zelfstandig vorm te geven. De deelname aan terugkomdagen is groot. Uit onderzoek is gebleken dat 87 procent van de mensen het resultaat van de behandeling positief waardeert. De aanpak van de Skuul krijgt een gemiddeld rapportcijfer van 8,1 en maar liefst honderd procent zou anderen aanraden bij de Skuul hulp te zoeken.