Partijen kunnen borst nat maken voor raad

De politieke partijen kunnen de borst natmaken voor de eerste raadsvergadering van na het zomerreces. De nodige ontwikkelingen komen woensdagavond ter tafel.

Meest in het oog springend is het voorstel om €545.000,- beschikbaar te stellen voor een kunstgrasveld bij Texel'94. De partijen verschillen van mening. Tijdens de commissievergadering van 3 september was al een hoop kritiek op de hoogte van het bedrag te horen.

De VVD kwam, gesteund door Texels Belang, met een alternatief om voor €31.500,- eerst de velden van Texel'94 te reconstrueren en na een proefperiode van twee seizoenen te bezien of kunstgras nog nodig is. De liberalen hebben zich inmiddels weer teruggetrokken van het alternatief na overleg met Texel'94 en de eigen achterban en het doorspitten van de dossiers.

Volgens fractievoorzitter Jur Schuiringa zou met een reconstructie zo'n vier jaar gemoeid zijn en dat vond de VVD teveel. De partij heeft inmiddels vragen gesteld binnen de gemeentelijke organisatie in hoeverre het misschien toch mogelijk is om de BTW voor een nieuw kunstgrasveld (€95.000,-) te kunnen verrekenen. 'Het blijft toch gemeenschapsgeld en daar willen we zuinig mee omgaan.' De €95.000,- is nu onderdeel van de benodigde €545.000,- en zou niet verrekend kunnen worden.

Ander punt van discussie belooft de gaswinning van zout onder de Waddenzee te worden. Frisa in Harlingen heeft vergunning gekregen om zout te winnen onder de Ballastplaat tussen Griend en Harlingen en daar is de PvdA tegen in opstand gekomen. De partij maakt zich zorgen dat het voor vogels belangrijke gebied daalt en dat er mogelijk zandsuppleties nodig zijn om te voorkomen dat wadplaten verdrinken. Niet uitgesloten is dat er zonder suppleties extra zand wordt aangezogen van de eilandkusten en buitendelta's, waardoor die kunnen afkalven. De PvdA wil samen met de andere Waddeneilanden bekijken wat de mogelijkheden zijn om de toestemming voor de zoutwinning onder de Ballastplaat alsnog weer van tafel te krijgen. GroenLinks en Texel2010 hebben inmiddels hun steun betuigd aan de motie van de PvdA.

Sterk Texel maakt een punt van de beoogde samenwerking tussen Texel en Den Helder voor een gezamenlijke backoffice voor het Sociaal Team dat vanaf 2015 operationeel moet zijn. De partij vindt dat de raad actief door het college moet worden geïnformeerd over de stappen die gezet zijn en de keuzes die gemaakt worden, mede omdat bij de inrichting van het Sociaal Team niet alle wensen van de raad zijn uitgevoerd.

GroenLinks wil woensdag van het college horen of er al gesprekken met Woontij zijn gevoerd over de gevolgen van het afblazen van het project Waaldereind. De partij wil onder meer weten wat de gevolgen van het verwachte miljoenenverlies voor sociale woningbouw zijn. Texel 2010 heeft vragen gesteld over de voornemens in het samenwerkingsakkoord om de gemeente minder gerechtelijke procedures te laten voeren, maar meer op mediation aan te koersen.