Marc van Rijsselberghe overhandigt Broer Siderius de eerste doos met daarin de Marc.
Marc van Rijsselberghe overhandigt Broer Siderius de eerste doos met daarin de Marc. Foto: Jeroen van Hattum

Zilte pieper markt op

Ze liggen per kilo in een doos op een bedje van zeewier en hebben de naam Marc. gekregen. De eerste zilte aardappels van Marc van Rijsselberghe van het Zilt Proefbedrijf beginnen hun weg naar de supermarkt en natuurvoedingswinkels te vinden.

De Marc. werd vrijdag officieel gepresenteerd tijdens een bijeenkomst op het land van Van Rijsselberghe aan de Hoornderweg bij Den Hoorn. Van Rijsselberghe overhandigde er officieel de eerste doos Marc. aan Broer Sidirius, aardappelkweker in Het Bildt in Friesland die de aanzet gaf tot de Marc.

In totaal gaat het om vijftig ton op zilt water gekweekte aardappelen. De opslag is bij Alexanderhoeve van Jan Bakker en de teelt heeft op diverse plekken plaatsgevonden. Volgens Van Rijsselberghe gaat het om een aardappel (Miss Mignon) die de testfase is ontgroeid en nu 'op grote schaal wordt verbouwd op de zilte akkers van de Wadden'.

De aardappel is biologisch geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en bemest met eetbaar zeewier. Volgens Van Rijselberghe heeft dat de pieper verrijkt met belangrijke voedingsstoffen als jodium,magnesium, antioxidanten en de vitaminen A, C, E en K. De zilte aardappel vond zijn oorsprong op de proefvelden aan De Petten nabij Den Hoorn. Op Texel komt de pieper bij de Jumbo, de natuurvoedingwinkel in Den Burg en de viszaak van Peter Bongaards in Oudeschild in de schappen te liggen.

Van Rijsselberghe liet tijdens de presentatie weten dat van elke doos die verkocht wordt vijftig cent wordt gestort in een fonds dat de teelt van zilte aardappelen in ontwikkelingslanden mogelijk moet maken. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan het uitgangspunt dat verzilt land niet bij voorbaat verloren land is, maar ook kansen biedt om voedsel te telen. Daarbij wordt altijd een omvang van anderhalf miljard hectare genoemd.

Binnenkort wordt de daad bij het woord gevoegd. Van Rijsselberghe liet vrijdag weten dat het Zilt Proefbedrijf via het internationale programma 'Securing Water for Food' in aanmerking is gekomen om zilte aardappels in Pakistan te gaan kweken. Dat moet gebeuren in een gebied van vier miljoen hectare groot. Bedoeling is dat onderzoeker Arend de Vos, die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de zilte aardappel, binnenkort met pootgoed naar Pakistan afreist om de op Texel opgedane kennis te delen.

' Securing Water foor Food' is een programma dat begin september in Zweden het levenslicht zag. Het moet ertoe leiden dat innovaties op het gebied van water op grote schaal worden toegepast. Het programma richt zich op efficiƫnt watergebruik en hergebruik, opvang en opslag van regenwater en de omgang met zout. Meer over de zoute aardappel is te vinden op www.marcfoods.nl.