Anne Rienstra serveert koffie op het terras van de Smulpot.
Anne Rienstra serveert koffie op het terras van de Smulpot. Foto: Gerard Timmerman

Smulpot het gezelligste terras NH

Het terras van De Smulpot in Den Burg is verkozen tot het gezelligste terras van Noord-Holland. De afgelopen maand kon er gestemd worden via de website gezelligsteterras.nl.

Uitbater Dave Huizinga en zijn team zijn trots dat het publiek hun terras aan de Binnenburg hebben verkozen tot gezelligste terras van de NH, dé terrassenprovincie. 'Niet de jury, maar de gasten zelf geven het aan. Daar doen we het voor. Geen kwestie van een muisklik, ze moesten heel wat vragen invullen.' Over het belang: 'Het terras is mijn etalage. Als de gasten het daar naar hun zin hebben, is de kans groot dat ze ook even binnen komen kijken.' Tussen de Stenenplaats en de Groeneplaats ligt het terras, waarbij je aan weerskanten van de straat kunt neerstrijken, op een drukke plek. Maar dat maakt je nog niet de gezelligste. 'Mensen op een terras houden er van vlot te worden bediend. Even zitten, een kopje koffie of drankje, en weer verder.' Daar spelen ze op in. Serveerster Anne Rienstra en haar collega's houden nauwlettend in de gaten of er nieuwe klanten neerstrijken en ondernemen snel actie. Als de fotograaf er is, serveert ze koffie bij Heike en Dieter Stock uit het Duitse Munster. Na een tip van vrienden zijn ze voor het eerst op Texel. Het bevalt goed. 'Een prachtig strand, je kunt heerlijk fietsen en 'gemütlich Kaffee trinken', prijzen ze de sfeer op het terras. 'We komen hier zeker weer terug.' Het terras van De Smulpot was deze zomer dermate goed in trek dat de gasten er 's avonds eigenlijk niet meer weg wilden. Dave: 'Ook dankzij de terrasverwarming bleven ze tot laat zitten. Omdat de medewerkers ook eens een keer naar huis willen, hebben we ingevoerd dat we rond half twaalf melden dat de laatste ronde wordt geserveerd.' Ook de knusse ligging van het terras, aan de ene kant gelegen tegen de kerkmuur en aan de overkant tegen de zaak, maakt het tot een gewilde plek. En de aanwezigheid van zon en schaduw. 'De eerste klant vanmorgen ging in de schaduw zitten.'

De smulpot heeft ook nog kans om tot het gezelligste terras van Nederland verkozen te worden. Daarvoor moet het restaurant zien af te rekenen met de winnaars van de andere provincies. Op 27 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt in Kasteel De Hooge Vuursche bij Baarn.