'Kijken naar toekomst camping Kogerstrand'

Burgemeester en wethouders zijn bereid te onderzoeken of het mogelijk is het aanbod aan recreatieve verblijven op een deel van camping Kogerstrand bij De Koog te verbreden. Dat moet dan gebeuren binnen de bestaande bestemming 'kampeerterrein'.

Dat heeft het college laten weten naar aanleiding van een principeverzoek van De Krim om een deel van de bestemming 'kampeerterrein' in het bestemmingsplan Buitengebied om te zetten in de bestemming 'verblijfsrecreatief terrein'. De Krim wil fors investeren in nieuwe voorzieningen op de 2,7 kilometer lange duincamping, maar vindt dat gasten dan wel minder afhankelijk moeten zijn van het weer dan tot nu toe het geval is.

Het college gaat niet mee in het principeverzoek om de bestemming te veranderen. De bestemming 'verblijfsrecreatief terrein' zou kunnen leiden tot de realisatie van zomerhuizen van honderd vierkante meter en dat is volgens het college niet wenselijk in het duingebied waar Kogerstrand is gevestigd. De huidige bestemming 'kampeerterrein' staat toe dat er van 1 april tot 1 november tenten en caravans in het duingebied staan.

Volgens het college is het evenmin wenselijk nu al het in 2012 vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied te herzien. Tijdens de planvoorbereidingen liet het college al eens weten dat verstening van Kogerstrand moet worden tegengegaan vanwege de landschappelijke kwetsbaarheid. Kogerstrand heeft in het plan Buitengebied ook de bestemming van waterkerend gebied.

Het college zegt in overleg met de raad, het hoogheemraadschap en Staatsbosbeheer (eigenaar van de grond) wel te willen kijken of het mogelijk is een passende bestemming te ontwikkelen 'zodat een breder publiek getrokken kan worden en passende voorzieningen gerealiseerd kunnen worden'. Dat moet dan binnen het bestaande seizoen van 1 april tot 1 november zijn.

De politieke partijen krijgen in oktober de gelegenheid wensen en bedenkingen te uiten over het collegevoorstel om gezamenlijk naar een passende bestemming voor Kogerstrand te kijken. De partijen kunnen zich dan eveneens uitlaten over het voornemen het principeverzoek voor de bestemming 'verblijfsrecreatief terrein' af te wijzen.

Directeur Iwan Groothuis van vakantiepark De Krim laat zich desgevraagd nog niet nauwgezet uit over ideeën voor de toekomst. Volgens hem is er wel minder weersafhankelijke accommodatie op Kogerstrand nodig om investeringen in onder meer nieuwe toiletgebouwen, stroomvoorziening en wifi mogelijk te maken. De afgelopen jaren hadden slechte zomers meteen invloed op het aantal gasten op Kogerstrand.

Wethouder Eric Hercules deed woensdag een voorzet door naar Planet Texel te verwijzen. Dat heeft onder meer ideeën opgeleverd voor zelfvoorzienende huisjes die geen aansluitingen op stroomnet of riolering nodig hebben, waardoor ze niet permanent ergens hoeven te staan. De Krim trekt samen met Staatsbosbeheer op om tot een mogelijk andere invulling van Kogerstrand te komen.