'Opeens met je bast in het zand'

Het idee kwam vrijdag op en werd zondagmiddag meteen gerealiseerd. Een groep Texelaars maakte zwemmend de oversteek van Texel naar Vlieland.

'Marco Witte en Gerrit-Jan Betsema zaten bij elkaar en kwamen tot de ontdekking dat zondag de omstandigheden goed zouden zijn', vertelt Peter Haker, 'dus we hebben meteen actie ondernomen.' Het bood zwemclub TX'71 de gelegenheid korte tijd zowel van Den Helder naar Texel als van Texel naar Vlieland te zwemmen. Ongeveer dezelfde groep.zwom twee weken geleden het Marsdiep over.

De Texelaars verzamelden zondag rond 13.00 uur bij de steiger van De Vriendschap in De Cocksdorp. In vijf groepjes van vier tot zes personen zwommen ze vandaar begeleid door volgbootjes naar Vlieland. De snelsten waren met vijftig minuten op de Vliehors en een kwartier later was iedereen er.

Haker: 'We werden door de stroming eerst een stuk de zee opgeduwd en daarna werden we door de stroming richting de Vliehors geduwd. Onderweg hebben we ook nog een stukje gelopen over een zandplaat, daar lag je opeens met je bast in het zand.' De zwemmers werden vanuit de volgboten doorlopend in de gaten gehouden. 'Veiligheid staat voorop.'

Aan boord van één de boten waren ook een barbcue en hamburgers, zodat Peter Haker na afloop voor iedereen op de Vliehors een broodje hamburger kon maken. 'Hebben we dat ook meteen gedaan.' In 2010 werd het Eierlandsche Gat ook al eens overgestoken door een groep Texelaars, toen in omgekeerde richting van Vlieland naar Texel.


Zwemmen voor ALS

Erna Kuip uit Den Burg en Henriette Kooiman uit De Koog hebben samen €1755,- bij elkaar gezwommen voor de spierziekte ALS tijdens de Amsterdam City Swim.

De twee Texelaars maakten deel uit van het ruim tweeduizend personen sterke deelnemersveld dat zondag 2014 meter door de Amsterdamse grachten zwom. Kuip finishte na 58,01 minuten en Kooiman werd vier seconden later geklokt. De twee maakten er bewust geen wedstrijd van, maar zwommen door de grachten om te genieten van het hele evenement. 'Het was prachtig om mee te maken', aldus Kooiman. 'Het water was ook schoon.' Het maakte tegelijkertijd indruk om ter plekke mensen met ALS te zien. De twee werden onderweg begeleid door onder andere Henk en Ria Keyzer. De laatste deed vorig jaar met March Heijnen mee, waarna Kuip en Kooiman het stokje overnamen.' De Amsterdam City Swim leverde in totaal bijna twee miljoen euro op voor onderzoek naar ALS.