Provincie peilt en meet in Waalenburg

In Waalenburg wordt in september en oktober onderzoek gedaan dat verband houdt met de plannen voor de uitbreiding en inrichting van het natuurgebied. De Staart en Westerboersweg worden ingemeten en de bodem en het asfalt van deze wegen worden onderzocht. Daarnaast laat de provincie peilbuizen in en rond het gebied plaatsen.

Om nattere natuur in het gebied te realiseren moet het waterpeil worden aangepast. Er wordt nu onderzoek gedaan om het meest optimale peil te bepalen. Daarbij wordt gekeken naar de gevolgen voor de omgeving. Uitgangspunt is dat de omgeving geen wateroverlast krijgt. Om de grondwaterstanden goed in beeld te krijgen, worden in de tweede helft van september peilbuizen geplaatst. Deze buizen zijn een aanvulling op het bestaande netwerk en worden geplaatst bij de bebouwing direct rond het gebied en op agrarische percelen in en rond de polder Waalenburg. De locaties zijn in overleg met de betrokkenen bepaald. De buizen worden gebruikt om een nulmeting te doen. Daarnaast wordt op specifieke locaties ook het zoutgehalte van het grondwater bepaald. Door deze gegevens te koppelen aan de al aanwezige meetgegevens ontstaat een goed beeld van de situatie voorafgaand aan de peilverhoging. Daarnaast worden de buizen de komende jaren gebruikt om metingen te doen zodat mogelijke veranderingen in beeld worden gebracht en er zo nodig maatregelen getroffen kunnen worden als er onvoorziene negatieve effecten optreden.

De wegen in het natuurgebied worden aangepast, zodat er volgens de provincie meer belevingsmogelijkheden komen en de natuur minder overlast ondervindt. Om goede ontwerpen voor De Staart en de Westerboersweg te kunnen maken, is het nodig precies te weten wat het huidige profiel van de wegen is. Ook de exacte hoogteligging is van belang: als het waterpeil stijgt, moeten de wegen niet inzakken. Daarom laat de provincie deze wegen inmeten. Daarnaast laat de provincie ook de bodem en het asfalt van de wegen onderzoeken. Deze meting is donderdag uitgevoerd, de andere onderzoeken vinden in de loop van september en oktober plaats.

In het gebied gebeurt ook regulier onderhoudswerk, dat los staat van de inrichting en uitbreiding van het gebied. Zo heeft de gemeente maaiwerkzaamheden in de bermen uitgevoerd en baggert Natuurmonumenten de sloten.

Naar verwachting organiseert de provincie in december een inloopavond om het inrichtingsplan toe te lichten. Voorafgaand hieraan is een bijeenkomst met de direct betrokkenen.