Anton en Manuel Bakker van Westerheem  praatten CDA-Kamerlid Jaco Geurts en partijgenoot en raadslid Ben Zegeren bij over hun nieuwe stal.
Anton en Manuel Bakker van Westerheem praatten CDA-Kamerlid Jaco Geurts en partijgenoot en raadslid Ben Zegeren bij over hun nieuwe stal. Foto: Gerard Timmerman

Zorgelijke geluiden bij bezoek CDA-Kamerlid

'Dit probleem gaat niet over een boer met uitbreidingsplannen, maar betreft alle boeren in de nabijheid van de duinen.' Zorgelijke geluiden op Westerheem, waar Anton Bakker en Manuele veel problemen moesten overwinnen voor een nieuwe stal.

Het probleem dat de melkveehouders aankaartten tijdens het bezoek van CDA-Kamerlid Jaco Geurts, woordvoerder visserij, land- en tuinbouw vrijdag aan Texel betreft de nabijheid van 'zeer kwetsbare grijzen duinen van Texel', citeerde hij de wettelijke status van de natuur verderop. Het neerslaan van ammoniak uit boerenstallen wordt gezien als een negatief effect op de vegetatie. Daardoor is uitbreiding aan scherpe voorschriften verbonden en moet het bedrijf over een zogeheten NB-vergunning beschikken. Maar niet alleen bedrijven die willen uitbreiden, zoals de Bakkers van Westerheem, maar ook buurman en schapenhouder Jan Blom van Vrij en Blij, die al over een stal beschikt. Bij een bezoek van de milieu-inspectie bleek hij niet over de vereiste NB-vergunning te beschikken, wat op problemen kan stuiten. Volgens Bakker is hij niet de enige veehouder die in dit schuitje zit, maar gaat het alle boeren met een bedrijf nabij de duinen aan. 'Zeer zorgelijk.'

Ten overstaan van Geurts, die in gezelschap van Texelse CDA'ers een werkbezoek aan Texel bracht, vertelde Bakker hoeveel moeite het had gekost de vergunning voor de nieuwe melkveestal los te krijgen. De moderne stal moet plaats bieden aan 98 koeien en wordt aan het bestaande bedrijf gebouwd, waarvan de stal er alweer 33 jaar staat en verouderd is. Om uitstoot van ammoniak te beperken wordt de stal voorzien van een emmissiearme vloer, die ongeveer het dubbele kost van een gewone vloer. Toen begin 2013 geruchten de ronde deden dat nieuwe stallen in de ban zouden gaan, dienden ze op 10 januari, net als veel collega's, hun aanvraag in. 'Toen bleek dat de uitstoot van ammoniak nadelige gevolgen zou hebben voor de plantjes in de duinen. Als dat zo is, waarom ondervinden de plantjes dan geen schade van de Schotse Hooglanders en pony's die er rondlopen en al die ganzen die daar komen.' De Bakkers kregen van GS nul op het rekest. 'De provincie zei: ''Wij voeren slechts het beleid uit.'' Op basis van de peildatum van 2004, toen op Westerheem 37 koeien liepen, mochten ze er slechts 40 houden, terwijl het bouwplan op meer dan het dubbele uitkwam. 'We vroegen niets bijzonders, maar willen gewoon een levensvatbaar bedrijf. Maar wat we hadden opgebouwd telde niet meer.' Toen werd het januari 2014. Een jaar verder en nog geen vergunning. De enige oplossing bleek uiteindelijk een 'verslechteringstoets', waardoor ze uiteindelijk de benodigde NB-vergunning kregen. 'Voor dezelfde stal als waarvoor we in januari 2013 een vergunning vroegen. We zijn een jaar op achter geraakt.' Nu wordt er dan toch gebouwd en wordt hard gewerkt om te zorgen dat de koeien in de winter onder het nieuwe dak kunnen staan. 'Kijk daar lopen de koeien nu, buiten waar ze horen', wees Bakker in het land. Geurts bezocht ook het schapenmelk- en lamsvleesbedrijf 'Vrij en Blij', waar de eigen producten in de boerderij winkel worden verkocht. De stal van 945 m2 die vorig jaar werd gebouwd, biedt onderdak aan 500 melkschapen. In Het Noorden bezocht Geurts het zoetwaterproject van bollenteler Hans Smit, waarvoor de provincie Noord-Holland de steun onlangs met een jaar verlengde.