In gestroomlijnde houding op weg  naar een snelle eindtijd.
In gestroomlijnde houding op weg naar een snelle eindtijd. Foto: Gerard Timmerman

Hoge snelheid tijdrit

Met een gemiddelde snelheid van 45,74 km/u is Johannes de Groot zaterdagmiddag Nederlands kampioen tijdrijden geworden in Oudeschild. Snelste Texelaar was Remco Koopman (43,49 km/u). Bij de dames won Marion Gerssen uit Beuningen (41,4 km/u).

Er stond een matige zuidwestelijke wind. Heen hadden ze nergens lekker de wind in de rug, zodat continu druk op de pedalen moest worden gehouden, terug moest meer kracht worden gezet. De Groot uit Jubbega deed al vijf keer eerder mee aan het kampioenschap op Texel en haalde één keer eerder, in 2011, het podium (tweede). Zijn eindtijd van 37,23 min. was dertig seconden sneller dan vorig jaar. Jan-Willem Groeneveld uit Rotterdam eindigde op enkele seconden achterstand als tweede. Glenn van Nierop uit Zoeterwoude mocht als laatste van start en eindigde als zesde. Van Nierop nam voor het eerst deel aan het NK tijdrijden en was tevreden met zijn eindtijd, maar moest toezien dat de veelal onbekende concurrenten snellere eindtijden realiseerden. Tweede bij de vrouwen Janny Kleinjan uit Almelo, meervoudig Nederlands kampioene, zette haar noodgedwongen afscheid van de wielersport extra kracht bij door de titel bij de veteranen dames opnieuw te pakken. Kleinjan hield onder andere de wereldkampioene bij de Masters, Marti Valks, achter zich.

De strijd onder de Texelaars werd in het voordeel van Remco Koopman beslist. Zijn eindtijd van 39.22 min. was enkele seconden verwijderd van zijn streeftijd maar toch ruim een minuut sneller dan de tweede Texelaar Lorendz Boom. Beiden hadden zich met specifieke trainingschema's voorbereid op deze tijdrit. De Texelse bedrijfsbokaal die wordt uitgereikt aan het bedrijf met de drie snelste tijdrijders werd dit keer gewonnen door restaurant Catharinahoeve met Joost Hoogenbosch, Niels Segerink en Serai van de Plaats in de gelederen. Catharinahoeve bleef het team van Bets Fietsen bestaande uit Remco Koopman, Denise Betsema en Simone Betsema voor.

Speciale gast dit jaar was Larissa Klaassen. De visueel gehandicapte Texelse is op jacht naar een paralympische medaille in Rio in het tandemwielrennen. Als gast mocht Klaassen het startschot lossen en de prijzen uitreiken. Ook reed Klaassen de tijdrit zelf op de tandem met trainingsmaat Natascha van der Vis. Met een gemiddelde snelheid van bijna 40 km/u hielden de dames keurig stand in het tijdritgeweld. Bij de ligfietsen met stroomlijn realiseerde Jeroen Koeleman een opzienbarend snelle eindtijd van 27.36 min, met een gemiddelde snelheid op dik 60 km/u.

Alle deelnemers waren vol lof over de organisatie van het NK tijdrijden voor vrije renners. Waar de wegen bij soortgelijke evenement vaak moeten worden gedeeld met overige weggebruikers slaagt het organiserende Wielercomité Texel er jaar op jaar in om het parcours volledig verkeersvrij te krijgen, wat de veiligheid ten goede komt. Ook de directe presentatie van de eindtijden op een groot scherm in de tent voorziet in de behoefte van de deelnemers, die hun eindtijd direct na de finish kunnen vergelijken met de concurrentie. Een noviteit dit jaar was de registratie van de tussentijden bij het keerpunt.