Larissa eregast op NK tijdrijden

Het NK tijdrijden voor vrije renners zaterdagmiddag kent een groot en sterk deelnemersveld. Liefst 170 deelnemers komen aan de start aan de IJsdijk bij Oudeschild. Tandemrijdster Larissa Klaassen treedt op als eregast en doet zelf ook mee. Zij zal het startschot geven en verricht ook de prijsuitreiking.

Bij het NK tijdrijden vormt Larissa Klaassen een koppel met Natascha van der Vis, die al regelmatig als trainingspartner fungeerde. Op de deelnemerslijst staan tal van nieuwe namen. Bij de heren lijkt het een open strijd te worden. Twee renners die nog niet eerder op Texel hebben meegedaan, Sjors Salentijn uit Roermond en Glenn van Nierop uit Zoeterwoude, zullen even na drieën als laatsten van de kanshebbers van start gaan. De organisatie schat hun kansen hoog in omdat zij bij eerdere tijdritten in den lande goed hebben gepresteerd. Verder is het echter koffiedik kijken. Bij de dames ligt het eenvoudiger: Marion van Gerssen uit Beuningen, die vorig jaar kampioen werd, is de grote favoriete. Janny Kleinjan uit Almelo, die al vaak op Texel won, rijdt wellicht haar laatste wedstrijd.

Bij de dames-veteranen kan zomaar een Texelse het rood-wit-blauw veroveren. Simone Betsema uit Oudeschild heeft zich dit jaar toegelegd op het tijdrijden en steekt in goede vorm. Bij de Texelse heren zat vorig jaar tussen de nummers 1 en 4 slechts achttien seconden verschil. Ook ditmaal zouden de verschillen wel eens klein kunnen zijn. Hoofdsponsor Jan Jacob Rab behoort traditiegetrouw weer tot de deelnemers. Er doen ditmaal 36 Texelaars mee. Vier teams zullen om de felbegeerde Texelse bedrijvenbokaal strijden. Een bijzondere categorie zijn weer de ligfietsen met stroomlijn. De toppers gaan met een gang als een kogel over de weg. Topfavoriet Ymte Sybrandy uit Dronten wist vorig jaar een gemiddelde snelheid van bijna 60 km/u te halen. Geen wonder dat de organisatie aan de gemeente heeft gevraagd het parcours verkeersvrij te mogen maken. Van 12.00 tot 17.00 uur is dat, evenals vorig jaar, weer het geval.