Veel belangstelling voor de schapenfokdag in Den Burg.
Veel belangstelling voor de schapenfokdag in Den Burg. Foto: Gerrit Verhoeven

'Ramlammeren waarvoor de mensen de boot nemen'

Zoveel mensen, zoveel meningen. Ook op de Texelse schapenfokdag die maandag werd gehouden. 'De top was van uitstekende kwaliteit was, maar het ondereind was wat gewoontjes', oordeelt schapenfokker Jan Kolk.

Slechts een mening, zegt de voorzitter van de Texelse schapenfokkers wat bescheiden, maar wel eentje waar sinds maandag meer waarde aan mag worden toegekend. Van de beste tien ramlammeren, zeg maar het belofteteam voor de toekomst, kwamen er liefst vijf uit de stal van Kolk. Sinds 1992 fokt hij schapen, maar hij zette niet in op groter formaat en hogere groeisnelheid. 'Een slager wil geen lam van dertig kilo, maar eentje met een geslacht gewicht van tussen de 18 en 22 kilogram. Met topkwaliteit vlees. Vlees dat niet te snel is gegroeid, want hoe sneller het groeit, des te minder de kwaliteit.' Daarbij verliest de fokker uit Oudeschild rastypische eigenschappen niet uit het oog. Inspanningen die op waarde werden geschat door de jury. Over de animo voor de schapenfokdag. 'Texel heeft nog steeds de keuring met de meeste belangstelling.' Kolk hoopt in de toekomst op een schapenfokdag waarop de dieren over de volle breedte van topkwaliteit zijn. 'We moeten dat ene lam fokken waarvoor de mensen de boot naar Texel nemen. Iets neerzetten dat een ander niet heeft.' Klapstuk van de veiling die werd gehouden was een ramlam van Cees Kikkert, dat voor €750,- van eigenaar verwisselde.

Uitslagen: Oudere rammen: Kampioen: nr. 189-75741 eig: C.A. Commandeur/Altenburg/de Schiffaert. Reservekampioen: nr. 5655-29473. Fokker Mts. Eelman, eig. W.S.M. Rodenburg. Eenjarige rammen: 4380-41971. Fokker K. Tjepkema, eig. K. Tjepkema/N. Elgersma. Reserve-kampioen: 5674-55538 fokk./eig. N. van Heerwaarden. Oudere ooi: Kampioen. 4030-57310 Fok. C. Kikkert. Reserve-kampioen. 4380-20256. Fok. K. Tjepkema. Eenjarige ooi: kampioen 4050-15399. Fok. P. Kooiman. Reserve-kampioen: 5674-55587 fok. N. van Heerwaarden. Beste tien ramlammeren: Jan Kolk (5), Cees Kikkert (2), Jaap Eelman (1), Loek van Vliet (1) en Koos Tjepkema (1). Beste vijf ooilammeren: Nico van Heerwaarden, Piet Kooiman, Loek van Vliet, Jaap Eelman en Kees Kikkert. De meest productieve ooi werd ingezonden door Piet Kooiman.

Van rechts naar links de ‘kenners’ Piet Kooiman, Koos Tjepkema en Inse Wetsteen.
Een schaap is natuurlijk leuk om te aaien.
Kampioensram van Loek van Vliet (nr 18).
Veiling van een ooi.
Koos Tjepkema was wederom winnaar van de ‘Bronzen Texelaar’.
Kampioensram van Koos Tjepkema en de reservekampioen van Loek van Vliet.