Onderzoek verkoop claim bij Landsbanki

Het college laat onderzoeken of de vordering bij Landsbanki kan worden verkocht. Texel raakte in 2008 acht miljoen kwijt bij de omgevallen IJslandse bank en is sindsdien samen met andere gedupeerden bezig het geld terug te halen.

De plannnen om de claim te verkopen komen voort uit een actie van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Hij maakte deze week bekend dat De Nederlandsche Bank de vordering van €1,4 miljard van de Nederlandse staat op Landsbanki aan diverse marktpartijen heeft verkocht. Dat komt er in het kort op neer dat het rijk zijn geld terug heeft en de marktpartijen voor eigen risico verder achter de nog te vorderen financiën aangaan.

De zogeheten Noord-Hollandgroep, een club van gedupeerde gemeenten en de provincie Noord-Holland, was niet betrokken bij die verkoop en is daar weinig gelukkig mee. De groep heeft in totaal €166 miljoen uitstaan bij de omgevallen IJslandse bank. Aanhaken bij de verkoop van de vordering van €1,4 miljard bleek juridisch niet meer mogelijk, maar de Deutsche Bank wil wel onderzoeken of de €166 miljoen eveneens kan worden verkocht. De Deutsche Bank begeleidde ook de verkoop van de claim van €1,4 miljard van het rijk.

Texel heeft sinds 2008 een vordering van €8,3 miljoen in IJsland uitstaan. Acht miljoen is het geld dat er in 2008 op deposito werd gezet en drie ton is misgelopen inkomsten aan rente. Van het geld is tot nu toe in vier ronden €4.419.000,- teruggekeerd uit IJsland. Als het tot verkoop komt, wordt de Texelse vordering van €8,3 miljoen als één geheel verkocht, omdat het ook één deposito was. Daarna verrekent de gemeente met de koper(s) het geld dat al binnen was.

Wethouder Frank Kinga (financiën) hoopt dat het lukt de vordering op een zelfde manier als het rijk te kunnen verkopen. 'Dan kunnen we dit dossier eindelijk sluiten.' Minister Dijsselbloem was in ieder geval tevreden over de verkoop, omdat het rijk de totale hoofdsom terug heeft gekregen. Het rijk stelde het geld in 2008 beschikbaar om tot een ton spaargeld garant te staan voor spaarders bij Icesave (onderdeel Landsbanki).

De acht miljoen was geld dat Texel had geleend voor de financiering van de destijds nog in wording zijnde kanjerprojecten nieuw gemeentehuis, nieuwe OSG en het PHH-gebouw. Omdat realisatie daarvan langer duurde dan gepland, had de gemeente het geld op deposito's gezet en dat ging vervolgens mis in IJsland.


Besluit over De Waag

Het openbare toilet in De Waag aan de Vismarkt in Den Burg is defect. Er is een structureel probleem met de riolering en reparatie daarvan vergt volgens de gemeente een grote ingreep. De Lindeboom heeft aangegeven dat mensen voor een toiletbezoek voorlopig kunnen uitwijken naar De Lindeboom of de Pofferglop. Naar verwachting wordt eind dit jaar een besluit genomen over een herbestemming van De Waag en een openbare toiletvoorziening in Den Burg.