Popavond in Sarasani in 1967.
Popavond in Sarasani in 1967. Foto: Collectie Jan Blei

Oude tijden herleven

Bijna veertig jaar geleden klonken er voor het laatst muzikale klanken uit de legendarische beatboerderij Sarasani aan de Kogerweg bij Den Burg. Vanaf donderdag herleven deze oude tijden. Nieuwelingen en artiesten van het eerste uur wisselen elkaar af.

Donderdag trapt het festival af met een generatie die Sarasani alleen kent van de verhalen. Op het 'Armand Andre de la Porte Podium is The Deaf - met Direct gitarist Spike- de kraker van de openingsavond. De band wordt geïnspireerd door de sixties, met Q65 en The Who als grote helden. De laatste act van de donderdag op het Fred Brinkhorstpodium wordt verzorgd door de vijf heren van De Kik, een band die weliswaar nooit in Sarasani heeft opgetreden, maar wel alle ingrediënten van de sixties in zich heeft. Actief sinds 2011 maken de heren aanvankelijk Engelse liedjes, maar al snel schakelen ze over op het Nederlands. En dat slaat aan.De samenzang klinkt als The Everly Brothers, de muziek van The Kik lijkt op die van Merseybeatbands uit het Liverpool van de jaren zestig. Ook het instrumentarium van de band verwijst naar die tijd: Vox-versterkers, drums van Ludwig en gitaren van onder meer Rickenbacker. Hun debuutalbum, getiteld 'Springlevend', verschijnt in 2012 op CD en vinyl. Het album bevat eigen composities en covers, waaronder 'Pleasant Valley Sunday' (Zevenhuizer Zondag) van The Monkees. De single 'Simone' wordt een bescheiden zomerhit. Landelijke bekendheid krijgt de band in het achtste seizoen van de talkshow 'De Wereld Draait Door'. Op vrijdag om 13.00 uur gaat het festival in alle hevigheid verder met The Creatures met de Texelse zanger Frits Bonne. In de beginjaren na de oprichting in 1964 spelen ze vooral werk van The Rolling Stones, The Kinks, Them en The Pretty Things. Maar nadat de jongens Cuby & The Blizzards in Sarasani hebben zien optreden, krijgt de blues een prominentere rol op het repertoire.De organisatie is bijzonder verheugd dat deze Texelse beatlegende speciaal voor het Sarasani Festival haar comeback wil maken. Dat lukt niet in de originele samenstelling, want de broers Koning zijn helaas overleden. Maar Frits Bonne wordt ter zijde gestaan door 'jonkies' Martijn Dros (zang), Jonas den Brok (bas) en Biem Vlaming (drums). The Tigers, een Sarasaniband van het eerste uur trapt op het Armand Andre de la Porte Podium de tweede dag af. Sarasani brengt op de afsluitende zondag wederom een afwisselend programma waarbij de Texelse Typhoons het spits afbijten. Om 22.00 uur begint alweer het laatste optreden van de comeback van Sarasani. Deze eer is gegund aan Focus ft. Thijs van Leer. Deze band manifesteerde zich in de eerste helft van de jaren zeventig als een gewaardeerd exportproduct van de Nederlandse popmuziek.

De openingsceremonie begint donderdag om 14.00 uur, het eerste optreden, in handen van Whatever, een kwartier later. Op de eerste dag spelen verder artiesten als protestzanger Armand (onder meer bekend van 'Ben ik te min'), Crying Wood en The Shoes. Het volledige programma is te vinden op www.sarasanifestivaltexel.nl. Hier zijn ook de kaarten voor het festival te bestellen.