Een autocross zoals die graag gezien wordt: zonnig.
Een autocross zoals die graag gezien wordt: zonnig. Foto: Archief Texelse Courant

Weer kan evenement

nogal parten spelen

Krijgt het weer een negatieve invloed op de buitenevenementen die Texel rijk is? Het is een vraag die rijst als gekeken wordt naar het grillige weer van de afgelopen weken, een al twee keer afgelaste autocross en een zwemtocht die niet door kon gaan.

Een beschouwing van het weer tijdens diverse buitenevenementen in de afgelopen tien jaar leert dat de invloed bij het ene evenement groter is dan bij het ander. De meeste invloed lijken de Ronde om Texel (juni) en de autocross (juli en augustus) te ondervinden.

De autocross kent in 2013 en 2012 zonovergoten edities, maar moet in juli 2011, augustus 2006 en augustus 2005 ook al eens uitgesteld worden door het weer. In 2006 wordt de tweede cross net als nu twee keer uitgesteld en pas op 1 oktober gehouden. Die dag regent het, maar kunnen de finales wel worden gereden. In 2011, 2010 en 2009 kennen de autocrosses elk jaar een mooie editie en een editie met regen. In 2008 zijn beide crosses zonnig en van 2007 tot 2004 is het ook elk jaar een zonnige autocross en een cross met regen. Een beetje regen is overigens niet slecht; in krantenverslagen over zonovergoten edities is telkens te lezen dat het dan nogal stoffig is.

De Ronde om Texel heeft de afgelopen jaren ook aardig wat invloed van het weer gehad. In 2012 en 2013 moet het evenement een dag verschoven worden, omdat het weer op de oorspronkelijke dag te slecht is. Het is in 2012 voor het eerst dat dat gebeurt en dat wordt op dat moment als een redding beschouwd. In 2011 teisteren wind en regen het evenement ook al en in 2010 wordt de Ronde zelfs afgelast wegens te slecht weer. Dit jaar is het weer tijdens de Ronde prachtig. Van 2005 tot 2009 zijn de weersomstandigheden over het algemeen ook goed.

Het Buitentoernooi van TEVOKO en het HavenVIStijn zijn evenementen die de afgelopen jaren vrijwel zeker waren van mooi weer. Het HavenVIStijn, begonnen in 2008, heeft overdag nog geen verregende edities gekend. Het Buitentoernooi kent over het algemeen eveneens veel zon, met uitzondering van wat buien tegen het eind in 2010 en een paar vervelende regenbuien die in 2005 de velden in modderpoelen veranderen.

Sunbeats, voorheen Island Samba, kan in juli over het algemeen ook op mooi weer rekenen. Dissonant is 2010 wanneer het feest op het strand bij Paal 17 twee uur moet worden stilgelegd als gevolg van noodweer. De tweeduizend bezoekers schuilen binnen in de twee strandtenten en in een grote tent die voor de EHBO is neergezet. De beschouwing leert verder dat Texel Culinair (tweede weekend september) geregeld een verregende vrijdag kent, meestal gevolgd door goed weer op zaterdag en zondag. Dat is in ieder geval zo in 2012, 2011, 2010 en 2008. Het tweejaarlijkse Pinksterevenement van de OTMV kent van 2004 tot en met 2010 zonovergoten edities. Alleen dit jaar wordt met regen gekampt. Tropical (eind augustus) is over het algemeen goed, met uitzondering van 2010 en 2011. Dat laatste jaar is het sowieso een natte zomer. Verslagen van Supersunday (vroege voorjaar) leren dat het dan vaak koud en besneeuwd is, waardoor de tocht telkens een uitdaging is. Het NK tijdrijden in Oudeschild (september) heeft over het algemeen niet last van regen, maar lijkt telkens te kampen met pittige tot zware wind. Alleen 2011 en 2007 zijn uitzonderingen met weinig wind. De komende tijd lijkt het weer opnieuw goed te zijn.