'Administratie zorg met Den Helder'

Texel gaat mogelijk samen met Den Helder de administratie doen van de zorgtaken die vanaf 1 januari 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeente gaan vallen.

Daarmee wordt afgeweken van een oorspronkelijk plan om voor de vier Noordkopgemeenten (Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon) gezamenlijk één Regionaal Administratie en Kenniscentrum (RAKC) op te zetten. Texel gaf begin dit jaar al aan niet meteen mee te willen doen en een paar weken geleden trok ook Den Helder zich terug.

Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld vanaf 2015 samen met Den Helder op te trekken als het om de administratie gaat. Dan gaat het om de administratie van de sociale teams waarvan er één op Texel en vier in Den Helder komen. De sociale teams zijn vanaf 2015 de eerste aanspreekpunten van de gemeente als het gaat om bijvoorbeeld het aanvragen van huishoudelijke zorg, bijstand, uitkeringen, hulp op het gebied van jeugd en opvoeding of hulp aan mensen die langdurig zorg nodig hebben.

Volgens het college is onderlinge samenwerking tussen Den Helder en Texel een stuk goedkoper dan meedoen aan het RAKC dat in Schagen moet komen. 'Dat geld besteden we liever aan de zorg en handen aan het bed', aldus wethouder Hennie Huisman (zorg).

Volgens berekeningen van het college kost het Texel jaarlijks bijna negen ton om mee te doen aan het RAKC. Dat geld zou betaald moeten worden uit een budget van bijna €7 miljoen dat Texel vanaf 2015 van het rijk krijgt om de extra zorgtaken (het zogeheten sociaal domein) uit te voeren. Samen optrekken met Den Helder kost naar schatting circa vier ton. Het college heeft ook laten onderzoeken wat een eigen RAKC voor enkel Texel kost en dat is bijna zeven ton per jaar.

Het verschil zit volgens Huisman in de wijze waarop het RAKC wordt ingericht. Schagen en Hollands Kroon halen bij voorbaat diverse deskundigen met kennis in huis bij het RAKC om de sociale teams bij te staan, terwijl Texel en Den Helder daar een pas op de plaats maken. Huisman: 'Het RAKC van Hollands Kroon en Schagen is hoogwaardig van kwaliteit, maar wij willen eerst bekijken wat er werkelijk nodig is om de sociale teams bij te staan. De administratie heeft de hoogste prioriteit.' De politieke partijen praten woensdag 3 september in commissieverband over het collegevoorstel.

Op het gebied van inkoop en contractering van zorg trekt Texel nog altijd samen op met Hollands Kroon en Schagen. Mocht Texel niet meegaan in het RAKC dan zijn er volgens burgemeester en wethouders in de huidige samenwerking met Hollands Kroon en Schagen nog wel wat hobbels te verwachten.