De hagedis die Hans van Garderen aantrof. Het dier mist een stukje staart.
De hagedis die Hans van Garderen aantrof. Het dier mist een stukje staart. Foto: Hans van Garderen

Hagedis lift mee naar Texel

Ze komen normaal op Texel niet voor, maar tot zijn verrassing zag Hans van Garderen uit Den Burg laatst opeens een hagedis voorbij komen.

Hij ontdekte het circa tien centimeter grote dier in zijn huis en wist er op tijd een glas overheen te zetten, zodat hij foto's kon maken. Onderzoek van Ecomare en RAVON, een organisatie die onderzoek doet naar reptielen, leerde dat het waarschijnlijk een jonge muurhagedis was. Onderzoek aan het beestje zelf was niet mogelijk, omdat hij al in de vrije natuur was losgelaten. Op advies van Pierre Bonnet van Ecomare maakte Van Garderen een rondje door zijn tuin om te bekijken of er misschien nog meer hagedissen waren, maar dat was niet het geval. Onder stenen die hij omdraaide zaten wel watersalamanders, maar geen hagedissen.

Vermoed wordt dat het diertje vanaf een Franse camping is meegelift naar Texel. In Frankrijk komen muurhagedissen wel voor, maar dan in stenige omgevingen. In Nederland leeft de muurhagedis enkel op één plek in Maastricht. Texel is met al het zand geen geschikt leefgebied voor de muurhagedis.