Rechtbank houdt

ontuchtzaak aan

De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag de zaak tegen een van ontucht beschuldigde Texelaar aangehouden tot 18 september. Zorginstanties gaan tot die tijd op zoek naar een woonlocatie waar voldoende begeleiding is en toezicht op de man kan worden gehouden.

De Texelaar stond dinsdag terecht voor ontucht met drie meisjes van zes en zeven jaar oud in mei van dit jaar, gepleegd in Den Hoorn en Den Burg. De man betastte de meisjes en zoende ze op de mond. Kort na de incidenten werd hij opgepakt. Sindsdien zit hij vast in de gevangenis.

Onderzoek heeft uitgewezen dat hij een zeer laag IQ (47) heeft en sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. De ontucht kan hem daardoor nauwelijks worden aangerekend. Ook is vastgesteld dat de man, die nooit eerder met politie of justitie in aanraking kwam, niet kampt met een seksuele stoornis of op jonge meisjes valt. Hij zoekt ze op, zoals de voorzitter van de rechtbank het verwoordde, omdat ze gemakkelijk toegankelijk zijn.

Celstraf gaat de man niet krijgen, zoveel werd dinsdag wel duidelijk. Alle partijen, de officier van justitie, de rechtbank en de verdediging, vinden het van belang dat hij zo snel mogelijk onderdak krijgt in een woonvorm met voldoende toezicht. Momenteel is een dergelijke plek echter niet beschikbaar. Veel instanties laten de man niet toe omdat ze de benodigde zorg niet kunnen verlenen. In veel andere gevallen zijn er wachtlijsten en is bovendien eerst een intakegesprek noodzakelijk.

De rechtbank hield de zaak aan in de hoop dat binnen enkele weken kan worden gezorgd voor een opvang voor de korte termijn, waar de Texelaar de periode kan overbruggen tot een definitieve plek voor hem is gevonden. Zoals het er nu naar uitziet, keert hij niet meer permanent terug naar Texel. Als het moet is daar wel een plek te creƫren, maar gezien het gevaar op herhaling is het de vraag of die passend is. Wel is er een kleine kans dat hij zijn overbruggingsperiode daar gaat doorbrengen. Hij komt dan onder elektronisch toezicht te staan.

De man zei tegen de rechter dat hij "stom" was geweest. 'Ik had het niet moeten doen. De leiding had ook tegen me gezegd dat ik niet langs de speeltuintjes moest fietsen. Maar ja, ik deed het toch.' De zorginsteling waar hij woonde, hield de man het afgelopen jaar al verscherpt in het oog, bleek dinsdag. Maar binnen de begeleidingsvorm die er was kon hij vrijelijk gaan en staan waar hij wilde. Dat moet in de toekomst anders, aldus een teamleidster van de zorginstelling tegen de rechtbank: 'Hij heeft intensieve zorg nodig, in een veilige omgeving, waar geen verleidingen zijn.'