Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Het strand

Het strand, we zouden het voor geen goud willen missen. Maar ook een gebied van uitersten. De ene dag kan het er heerlijk zijn, zodat je aan de waterkant lekker kunt liggen in de zon, bruin worden, smeren, toch verbranden en af en toe de zee in duiken om af te koelen. Waar je kunt luieren, ontspannen, plezier maken en lekker voor je strandhuisje naar de zee zitten kijken. Het strand ook waar met mooi weer hordes mensen naartoe gaan, waar de parkeerplaatsen vol staan met blik, de fietsenstallingen uitpuilen en badgasten een plekje zoeken. Het strand waar ieder zijn favoriete stek heeft.

Maar aan het strand kan het zomaar omslaan. Als de storm opsteekt verandert dat paradijselijke oord in een gebied waar schurend zand, striemende regen, beukende golven en bijtende wind nietsontziend tekeer gaan. Zand dat elke kier weet te vinden en zout dat spullen verteert. Of zoals op die mooie zaterdagmiddag toen onweerswolken naderden, iedereen een veilig heenkomen zocht en dat volle strand in mum van tijd veranderde in een verlaten vlakte. Het strand ook waar bij storm en springtij golven het opgeschoven zand tot aan de huisjes of verder wegvreet, maar waar je 's morgens ook zomaar een bult zand voor je deur kunt aantreffen. Het strand waar spullen aanspoelen, je langs de waterlijn de meest curieuze zaken kunt vinden, maar ook die branding waar schepen ten onder kunnen gaan. En muien waar je als badgast goed moet uitkijken om niet zelf ten onder te gaan.

Dat is alleen nog maar overdag, ná zonsondergang is het strand weer heel anders. Op zwoele avonden een plek voor een heerlijke duik, een nachtelijke wandeling of een amoureus uitstapje. En waar in strandhuisjes wel eens stiekem wordt geslapen, want dat mag officieel niet. De nacht op het strand heeft ook een schaduwzijde. Die van aangeschoten uitgaanders die na een overgoten avond schreeuwend over het strand gaan of van dakloze stappers die een slaapplaats zoeken. Dan is het strand een plek waar strandhuisjes, paviljoens en andere spullen het moeten ontgelden.

Het is die dynamische omgeving waar heel wat strandexploitanten hun brood verdienen. Allemaal op hun eigen manier, de één klein, de ander groot, de één zus, de ander zo, de één rekent dit, de ander dat en de één doet het met meer succes dan de ander. De strijd om het bestaan en de strijd tegen de elementen.

Het strand, elke dag weer anders. We zouden het voor geen goud willen missen.

Gerard Timmerman