Plan voor verdubbeling aantal startersleningen naar veertig

Het college heeft plannen om nog eens twintig nieuwe startersleningen beschikbaar te stellen voor mensen die een huis op Texel willen kopen.

Dat blijkt uit een voorstel dat woensdag 3 september in de raadscommissie ter sprake komt. De raad stelde in september 2013 al eens drie ton beschikbaar voor twintig startersleningen en daarvan zijn er inmiddels vijftien verstrekt en een aantal in procedure. Volgens het college is het een succes, waardoor het voorstel voor een verdubbeling naar veertig startersleningen op tafel is gelegd.

Een starterslening bedraagt maximaal €30.000,-. De ene helft wordt gefinancierd door de gemeente, de andere helft via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Dat geld komt uit een rijksbijdrage van €50 miljoen. De lening is aanvullend op een hypotheek en bedoeld om een starter (maximale leeftijd veertig jaar) meer kans te geven een huis te kopen.

De starterslening moet op die manier helpen de doorstroming op de huizenmarkt te vergroten. Als de raad akkoord gaat, is er straks geld beschikbaar voor in totaal veertig startersleningen. In september 2013 werd drie ton beschikbaar gesteld en bedoeling is dat nu nog een keer te doen. Het uitgeleende geld wordt bij de gemeente als vordering ingeboekt.

Het levert de gemeente een maximale jaarlast van €6000,- op als alles wordt uitgeleend. Dat bedrag gaat omlaag zodra het aflossen van de leningen begint. Een starterslening kent een rentevaste periode van vijftien jaar. De eerste drie jaar hoeft nog geen rente en aflossing te worden betaald. Naar verwachting heeft een starter daarna een hoger inkomen en geld om de lening af te lossen.

Het onderwerp starterslening kwam in 2012 op de agenda na een motie van PvdA en D66. Het kwam in een stroomversnelling nadat Denise Betsema in 2013 bij de politiek op de introductie van de starterslening had aangedrongen.