'Verlaag liggeld van noodopvang'

De gemeente zou een aangepast tarief van één euro per meter moeten hanteren voor de noodopvang van pleziervaart in het gemeentelijk deel van de haven in Oudeschild.

Dat stellen de Stichting Havenbelangen Oudeschild en de Stichting Waddenhaven Texel in een gezamenlijke brief aan de gemeenteraad. De brief staat volgende week woensdag 3 september op de agenda van de raadscommissie.

De gemeente vraagt in de noodopvang nu conform de havenverordening twee euro per meter schip en de toeristenbelasting wordt in rekening gebracht. Plezierjachten worden verwezen naar het gemeentelijk deel van de haven als de Waddenhaven en de verenigingshaven zo vol zijn dat er noodopvang nodig is.

Volgens de Waddenhaven en Havenbelangen ontlopen de kosten voor noodopvang en een ligplaats in één van de jachthavens elkaar echter nauwelijks en dat gaat volgens hen voorbij aan de prijs/kwaliteitsverhouding. 'Een gemiddeld pleziervaartuig betaalt inclusief toeristenbelasting al gauw €25,- voor een overnachtig in de noodopvang. Het vergelijkbare gemiddelde havengeld in de uitstekend geoutilleerde Waddenhaven met een zelfstandige ligplaats bedraagt circa €27,- inclusief toeristenbelasting.' De noodopvang is over het algemeen provisorisch, kent weinig voorzieningen en de schepen liggen vaak in meerdere rijen naast elkaar. Volgens de brief leidt het vragen van eenzelfde liggeld voor beide situaties tot onbegrip en onvrede bij gasten die voor de Waddenhaven naar Texel komen. 'Bij de receptie van de Waddenhaven uit men dan de klachten en moet daar de situatie worden uitgelegd.'

Waddenhaven en Havenbelangen zouden het liefst zien dat voor de noodopvang geen geld in rekening wordt gebracht, maar dat het als gastvrij gebaar naar de gast wordt beschouwd. 'Echter als er dan toch besloten wordt havengeld en toeristenbelasting te heffen, dient er minimaal sprake te zijn van een enigszins redelijke prijs/kwaliteitsverhouding.' De twee organisaties spreken de verwachting uit dat één euro in plaats van twee euro per meter het overgrote deel van de onvrede wegneemt.

In de brief wordt gesteld dat de kosten die de gemeente maakt voor de noodopvang minimaal zijn en zich veelal beperken tot de personeelskosten voor het incasseren van het liggeld. 'Dit rechtvaardigt feitelijk geen liggeld.' Gesteld wordt ook dat de havendienst van de Waddenhaven pleziervaart meestal begeleidt en weglegt in de gemeentehaven en dat gasten in de noodopvang gratis gebruik mogen maken van de douches en toiletten van de Waddenhaven. 'Dus waar de gasten nog enige kwaliteit wordt geboden is dat niet op gemeentekosten.'