Drugsproblematiek verder aangepakt

´Voor het verminderen van de vraag naar drugs moet ingezet worden op preventie en bewustwording´, aldus het college. In de Commissievergadering van dinsdag 3 september legt het college haar plannen voor aan de Raad.

Om de vraag naar drugs te verminderen moet er volgens het college een aanvulling en actualisatie worden gemaakt door de toevoeging 'drugs' aan het nog vast te stellen Preventie- en Handhavingsplan Alcohol. Om tot een gedegen toevoeging te komen wil het college deze uitbesteden aan het Trimbos Instituut, het landelijk kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg. De bestrijding van het aanbod zal zoveel mogelijk worden opgepakt door de politie door middel van korte acties. De commissiestukken benaderen nog maar eens het belang van meldingen bij de politie. 'Voor de aanpak van drugshandel (op Texel vooral lokale handelaren) is het van belang dat er voldoende aanwijzingen/bewijzen zijn om op te treden. Verklaringen (van getuigen/betrokkenen) zijn daarbij van essentieel belang. Zonder deugdelijke verklaringen heeft de politie weinig mogelijkheden of kost het veel tijd en capaciteit om iets op te sporen.

Die tijd en capaciteit zijn onvoldoende aanwezig en kunnen ook niet worden vergroot.' Er wordt nog wel eens gesuggereerd dat mensen met harddrugs op zak direct door de politie kunnen worden opgepakt. Toch blijkt de wetgeving in Nederland anders te zijn. Dit heeft te maken met het geldende gedoogbeleid dat mensen ook bij harddrugs niet vervolgd wanneer hij of zij een hoeveelheid drugs voor eigen gebruik in bezit heeft.

'De politie zal ook niet actief controleren op het in bezit hebben van drugs voor eigen gebruik. Wanneer dit wel wordt aangetroffen wordt het in beslag genomen. Het college noch de burgemeester kunnen hierin verandering brengen. Als een verandering wenselijk is zal dat op nationaal niveau moeten gebeuren', reageert het college op de motie van de gemeenteraad van 21 mei. In de motie uitten de partijen de zorgen over de 'toenemende drugshandel' en het gebruik ervan. Ondanks dat het gemiddelde op Texel hoger ligt dan in de rest van de provincie zijn er geen bewijzen dat dit er een stijging is sinds de veranderde wetgeving binnen de alcoholwet.

Ook de stelling dat de vraag naar drugs groter is op Texel kan tot nu toe niet met cijfers onderbouwd worden.