Het was zaterdagavond nat en glad tijdens de Ronde van Oudeschild.
Het was zaterdagavond nat en glad tijdens de Ronde van Oudeschild. Foto: Willem Sangers

'Fantastisch om hier te winnen'

'Fantastisch om hier te winnen', zei Jordy Vinke na afloop. Hij kwam zaterdagavond in zijn woonplaats als eerste over de streep bij de Ronde van Oudeschild die sinds 1990 terug van weggeweest is.

Vanaf de start gingen Vinke, Luuk van der Meer uit Den Burg en Raymond Bakker uit Julianadorp voorop. De drie hadden een dusdanig tempo dat het peloton op een ronde achterstand werd gezet.

Van der Meer moest als eerste lossen, waarna de ronde een strijd werd tussen Vinke en Bakker. Tot teleurstelling van Vinke ging Bakker in de eennalaatste ronde onderuit, waarna hij onbedreigd op de finish op de haven af kon koersen. 'Dat was jammer dat Raymond viel.'

Het was niet de enige valpartij op het parcours dat glad was geworden door de vele regen. Vooral in de bochten was het opletten. Ondanks het slechte weer verschenen om 19.00 uur toch twintig renners aan de start en stond er her en der publiek om de deelnemers aan te moedigen. En hoewel nat en glad werden er toch gemiddelde snelheden van veertig kilometer per uur gehaald op het 1100 meter lange parcours. Vinke deed 1.05.57 uur over de 39 rondjes die hij reed. Bakker kwam 28 seconden later binnen. Hij kreeg de Oudeschilder 'bolletjestrui', omdat hij het beste had gepresteerd op de klim bij de kluft op de haven.

Bij de recreanten won Marc van Heerwaarden. Hij deed 43.18 minuten over de 22 ronden die de elf recreantendeelnemers reden. Voor de nummer twee, Rutger Klein, eindigde de wedstrijd in een lesje 'waar plaats ik mijn transponder'. Hij had de transponder, nodig voor de tijdregistratie, achterop zijn fiets bevestigd en niet voorop bij de vork zoals gebruikelijk. Klein drukte tijdens de finish zijn wiel een fractie eerder dan Van Heerwaarden over de finish, maar de transponder was leidend in de einduitslag en noteerde hem als tweede. Klein kreeg als troost een extra poedelprijs. Rob Bakker werd derde.

Marit Bakker won de wedstrijd voor de junioren, gevolgd door Lola Bakker en Boaz Mulder. Zij reden tien ronden. Bij de junioren deden zeven renners mee. Diederik Jimmink, Marit Bakker, Rick Bakker en Jan Kerkman wonnen elk 's middags bij de dikke-banden-race en er ging een Tourkaravaan door het dorp.

Lynn Buijsman en Carla Kalverboer waren de twee Rondemissen die de winnaars de prijzen uitreikten. Een van de twee deed het publiek 's avonds nog schrikken door vlak voor het aanstormende peloton de weg over te steken. Het ging allemaal net goed. De 93-jarige Wim de Boer uit Oudeschild verrichtte het officiele startschot en kreeg daarna een royale bos bloemen van de organisatie. Robin van Sambeek praatte het geheel aan elkaar.