De Beursplein vaart rondom de rafts.
De Beursplein vaart rondom de rafts. Foto: KNRM

Leerlingen oefenen op calamiteit

Leerlingen van het Nautisch College in Den Helder hebben donderdagavond bij Paal 33 geoefend in het omgaan met noodsituaties op zee.

De eerstejaarsleerlingen gingen op vlotten (rafts) van Teambuilding Texel de zee op. Elk vlot kreeg een begeleider mee, waarvan de 52 leerlingen niet wisten dat die voor verrassingen zou gaan zorgen. In eerste instantie gingen de rafts om en moesten de leerlingen het vlot rechttrekken en elkaar weer aan boord helpen. Ook werd geoefend in het afsteken van handstakellicht. Daarna kwamen de 'begeleiders' in actie. Dat bleken leden van het SIGMA-team op Texel te zijn en ze speelden opeens dat zij 'gewond' waren. De leerlingen moesten EHBO verlenen en hen verzorgen totdat de reddingboten van de KNRM het overnamen. Volgens Arnold Boon, redder van de KNRM in De Cocksdorp en leraar op het Nautisch College, speelden de slachtoffers hun rol zo goed dat sommige leerlingen dachten dat ze echt gewond waren. 'Doordat alles zo realistisch verliep, nam iedereen zijn taak serieus en werkten de leerlingen goed samen met elkaar en met de te hulp schietende bemanningsleden van de KNRM. Zowel de Beursplein uit De Cocksdorp als de Zalm uit De Koog en de Joke Dijkstra uit Den Helder deden mee aan de oefening. De reddingboten zorgden ervoor dat alle leerlingen en de 'gewonden' terug aan land kwamen. De zeevaartschool houdt jaarlijks een dergelijke oefening. Volgens Boon is het een geschikte manier om leerlingen te laten kennismaken met de dynamiek van de zee. Bekeken wordt hoe de leerlingen reageren in noodsituaties en of ze geschikt zijn voor een toekomstige carrière als maritiem officier.


Workshop foto's

Evalien Weterings van Vakdesign en René Pop geven zaterdag 6 september van 10.00 tot circa 16.00 uur eenmalig een workshop fotografie voor vogelliefhebbers. Pop fotografeert al ruim veertig jaar vogels, trekt daarvoor de hele wereld over en is een begrip onder vogelaars. Weterings geeft al een paar jaar workshops fotografie. Deelname kost €65,-. Aanmelden is mogelijk via evalien@vakdesign.nl. Meer op www.vakdesign.nl.