Danseressen in de Dorpsstraat in De Koog.
Danseressen in de Dorpsstraat in De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

Tropical in De Koog

Dansers op straat, een podium op het dorpsplein en livemuziek in negen cafés en restaurants in de Dorpsstraat van De Koog. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 is de badplaats alweer voor de 31-ste keer in de ban van Tropical Street Festival.

Het festival begint vrijdag om 21.00 uur met een breed scala aan verschillende muzieksoorten en dj's die de Koger horeca plat zullen spelen. De eerste avond van Tropical gaat door tot 3.30 uur. De fanatiekelingen moeten snel bijtanken, want al de volgende dag om 12.00 uur gaat het programma in alle hevigheid verder met het straatprogramma. Op het Dorpsplein voor het kerkje zullen dansclinics en –demonstraties worden gegeven door diverse dansscholen met bijbehorende dansers en danseressen. Een ervaren dj zorgt voor een optreden, waarin een mix gemaakt zal worden van diverse muziekstijlen. De band 'Sticko Xperienc' zal een concert geven op het Dorpsplein. Het festival beleeft zijn hoogtepunt traditiegetrouw op de zaterdagavond. Zo zal onder meer de brassband met de bijbehorende danseressen weer door de straat dansen om het feest extra op te zwepen. 'En er komt een flinke groep dit jaar, dus dat belooft veel goeds', vertelt Nic Ran van de organsatie en tevens uitbater van feestcafé De Wijsneus. Café Bilder is het enige café dat vrijdag een andere artiest heeft dan zaterdag. Op vrijdag maken DJ Irwan & MC Steef hun opwachting. Zaterdagavond zal DJ Irwan plaats maken voor DJ Dani L Mebius, terwijl MC Steef beide avonden zal optreden. In feestcafé De Wijsneus is de muziek in goede handen van DJ Ran en zanger Tom Haver en bij de overburen zal DJ Roy da Costa café Babbels op zijn kop zetten. Eetcafé Sjans is de plek waar de groep Exobeat beide avonden zal optreden en even verderop in café Geen Idee wordt ruim plaats gemaakt voor zanger Johan Kettenburg. In Bodega 59 is het inmiddels traditionele optreden van de in Texelse Tropicalkringen razend populaire groep Faya Djang, die zich inmiddels DjaFya noemen . Café De Kuip heeft een traditie hoog te houden als café met veel en uitstekende live-optredens. Dit keer staat de groep Funkaholics op het podium. In café De Jutter maakt vaste zanger Tjeerd graag plaats voor coverband Piano House. Bij deze act bepaald het publiek wat de band speelt. Restaurant Eigeweis tenslotte heeft de groep Bon Faya gecontracteerd met een gastoptreden van Emy Perez (Voice of Holland). De oorsprong van het evenement ligt in 1984 toen een aantal 'nattehoreca-exploitanten' in De Koog vond dat er wat meer leven in de brouwerij moest komen. Wat volgde waren exotische danseressen, opzwepende muziek uit onder meer de Caribbean en een publiek dat zich voor de speciale gelegenheid ook in een tropische uitrusting waagde. Dat principe wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gehuldigd door de Koger horeca-exploitanten.

Kaarten voor het Tropical Street Festival zijn te verkrijgen bij De Kolonist in de Dorpsstraat in De Koog en de Weverstraat in Den Burg. In de voorverkoop kosten de festivalbandjes €10,- voor een dag en €17,50 voor het hele weekend. Kaarten aan de kassawagen voor de Primera kosten €15,- en €20,-.