Vragen over recht

Koop op afstand

Stelt u zich eens voor, u koopt een mooie donkerblauwe blouse via het internet. Eenmaal thuis ontvangen blijkt deze blouse niet donkerblauw te zijn, maar zwart. U bent niet tevreden met het geleverde product. Wat zijn uw rechten?

Bij koop op afstand koopt u iets via de telefoon, fax, een bestelbon uit een catalogus of via het internet. U koopt uw product dus niet in de 'echte' winkel. Op grond van de wet heeft u bij koop op afstand een wettelijke bedenktijd van veertien werkdagen (was zeven dagen, maar is na een wijziging in het Burgerlijk Wetboek met een week verlengd, red.). U kunt het product thuis bekijken en passen. Voldoet het product niet aan uw verwachtingen? Dan mag u, binnen de bedenktijdperiode, de bestelling annuleren zonder opgave van reden en heeft u recht op teruggave van het aankoopbedrag. Indien de verkoper bepaalde verplichtingen niet naleeft, u wordt bijvoorbeeld niet geïnformeerd over de bedenktijd, dan heeft u recht op een bedenktijd van drie maanden. Bij bepaalde producten geldt de bedenktijd niet. Dit is onder andere het geval voor producten die snel kunnen bederven, producten die tijdsgebonden zijn en producten die u speciaal laat maken, zoals een maatpak.

Maico Hoefs,

Rechtswinkel Noord-Holland Noord.

Voor een vraag over het kopen en/of retourneren van producten via koop op afstand of een andere juridische vraag kan men de hulp inroepen van Stichting Rechtswinkel Noord-Holland Noord. Deze geeft met behulp van juridisch opgeleide vrijwilligers kosteloze rechtshulp aan minder draagkrachten. Meerr informatie via www.rechtswinkelnoordhollandnoord.nl. Texelaars kunnen hun juridische vragen stellen door te klikken op 'spreekuur Texel'.