College wil €545.000 voor kunstgrasveld

Het college stelt de gemeenteraad voor om €545.000 beschikbaar te stellen voor de realisatie van een kunstgrasveld bij Texel '94. Van dit geld moeten ook het straatwerk, een borstelauto, de verlichting en andere randvoorzieningen gerealiseerd worden.

Het veld moet de vervanger worden van het huidige hoofdveld van de voetbalvereniging. De toplaag heeft een geplande levensduur van 10 jaar, de onderlaag en de aanvullende voorzieningen veertig jaar. Het bedrag van €545.000 ligt een stuk hoger dan het bedrag dat in eerste instantie geraamd was voor het nieuwe kunstgrasveld. Eerder dit jaar werd namelijk gesproken over een bedrag van rond de €400.000. Het college onderzocht de mogelijkheden van een kunstgrasveld op de Sportpark Zuid naar aanleiding van het initiatiefvoorstel 'Pegels op het doel' van de PvdA.

'Uit het onderzoek dat gedaan werd bleek dat er een knelpunt zit in de aanwezige capaciteit van het trainingsveld. De bovenlaag is 'te dicht', waardoor er na flinke regenbuien water op het veld blijft staan en er niet op kan worden gespeeld. Als gevolg hiervan worden trainingen verplaatst naar het C-veld en is dat veld overbelast. Het knelpunt kan opgelost worden door de bovenlaag van het trainingsveld te vervangen. Hierdoor ontstaat er een kwalitatief beter trainingsveld dat de maximale speelbelasting weer aankan.

Optimaal is de realisatie van een kunstgrasveld. Het voordeel van een kunstgrasveld is dat het een veel grotere speelcapaciteit heeft en voetbalwedstrijden ook bij veel regenval gewoon kunnen doorgaan', licht het college toe. Een mogelijk kunstgrasveld heeft vooralsnog geen gevolgen voor de clubs in de buitendorpen. 'Wij gaan geen vereniging dwingen om in Den Burg te spelen', stelt wethouder Eric Hercules.


Texelaar voor rechter voor ontuchtzaken

Een man uit Den Burg staat dinsdag voor de rechter op verdenking van ontucht met drie kinderen.

Het gaat om drie zedenzaken die zich in mei in Den Burg en Den Hoorn afspeelden. Er werden toen meerdere aangiften bij de politie gedaan.

Zijn advocaat laat desgevraagd weten dat het om kinderen van rond de zeven jaar oud gaat. De man werd in mei aangehouden en zit in voorarrest.