Inge Lodewijks, Tanja Staal-Kroon en Inge Bos.
Inge Lodewijks, Tanja Staal-Kroon en Inge Bos. Foto: Job Schepers

Drietal loopt zestig kilometer voor kankeronderzoek

Al op haar negentiende werd Tanja Staal-Kroon (41) uit Den Burg voor het eerst geconfronteerd met (bot)kanker. Op haar dertigste en 39-ste werd borstkanker geconstateerd. Op 11 en 12 oktober hoopt ze samen met vriendinnen Inge Bos (48, Oosterend) en Inge Lodewijks (48, De Koog) mee te doen aan 'A Sister's Hope', een wandeltocht van 60 kilometer om geld op te halen voor onderzoek naar borstkanker.

Toen Bos en Lodewijks hoorden van de deelname van hun vriendin hoefden ze niet lang na te denken en inmiddels wordt er al getraind. 'Ik en Tanja hebben vandaag al 11 kilometer gelopen en dat ging me goed af. Al is dat heel wat anders dan twee keer dertig natuurlijk', vertelt Lodewijks. Voor het zover is, willen de dames op Texel de training nog flink opschroeven. 'Misschien kunnen we een keer beginnen bij de boot en wandelen naar De Cocksdorp, daar overnachten en dan de volgende dag weer terug. Dat is een goede training', vertelt Staal. Drie jaar terug heeft Bos haar moeder verloren aan borstkanker, een nichtje van haar verloor vorig jaar ook de strijd tegen deze ziekte en dit was voor de inwoonster van Oosterend een extra reden om mee te doen. 'Ik vind het mooi dat ik me op deze manier belangeloos kan inzetten voor zo'n goed doel.' Lodewijks sluit zich hier direct bij aan. Om überhaupt te mogen starten moeten de drie dames €1.500,- per persoon ophalen, meer is natuurlijk mee genomen. Als de één meer ophaalt dan het bedrag, betekent dit niet dat de ander minder op hoeft te halen en dus zijn de dames druk op zoek naar sponsoren. Ze lobbyen op het werk, in de vriendengroep en ook wordt er al druk gebruik gemaakt van Facebook. 'Als je het bedrag niet bij elkaar haalt mag je niet starten. Het geld dat je wel hebt opgehaald gaat alsnog wel naar 'A Sisters Hope'. Maar het zou toch zonde zijn als je zo je best doet, maar je uiteindelijk niet mag lopen', legt Lodewijks uit. Voor Staal zal kanker altijd een rol blijven spelen in haar leven. Op mijn 39-ste werd duidelijk dat ik lijdt aan het 'Li-Fraumeni-Syndroom (LFS). Dit is een DNA-defect in het anti-kankergen. Voor deze erfelijke aandoening bestaat nog geen behandeling. Gelukkig zijn er genoeg dingen die ik zelf kan doen voor mijn gezondheid. Zo sta ik onder controle in het ziekenhuis en werk ik actief aan mijn conditie. Vanwege mijn revalidatie mag ik niet hardlopen of fietsen, wandelen mag ik gelukkig wel', vertelt ze. Als alles goed loopt begint het drietal over minder dan twee maanden aan de tweedaagse wandeltocht tussen Bussum en Amsterdam. Sponsoren kan door een bedrag over te maken op rekeningnummer NL45INGB0002947137 t.n.v. Stichting A Sister's Hope. Sponsors wordt verzocht duidelijk de namen en/ of deelnemersnummers van degene die men sponsort te vermelden. Inge Lodewijks (deelnemersnummer W8161), Inge Bos (deelnemersnummer W86160) en Tanja Staal (deelnemersnummer W8159). Een bijdrage leveren kan ook via de website van de stichting: www.asistershope.org.


Texel niet in top 10

van schone stranden

Texel staat niet in de Top 10 van Schoonste Stranden 2014 die de ANWB en de Stichting NederlandSchoon deze week hebben gepubliceerd op hun website.

Acht van de tien plekken worden bezet door Zeeuwse stranden. Buiten Zeeland zijn het strand van Julianadorp (vierde) en 's-Gravenzande in het Westland (derde) als schoonste beoordeeld door een vakjury van de ANWB en een publieksjury. Volgens SchoonNederland werd bijna zesduizend keer gestemd. Publiek werd gevraagd een cijfer te geven aan de schoonheid bij de opgang van het strand, de schoonheid op het strand en of er voldoende vuilnisbakken waren. Het oordeel van de publieksjury en de vakjury kwamen in grote mate met elkaar overeen.

De lijst wordt aangevoerd door het strand van Noord-Beveland, gevolgd door Oostkapelle, 's-Gravenzande, Julianadorp, Domburg, Westkapelle, Nieuwvliet, Brouwersdam, Westenschouwen en Zoutelande. De stranden zijn volgens de ANWB gemiddeld met een 9,78 gewaardeerd. 'Een verklaring voor het Zeeuwse succes moet gevonden worden in de samenwerking tussen diverse betrokkenen, zoals de gemeenten, paviljoen-eigenaren, zeil- en surfverenigingen, beheerders, reddingsbrigades, VVV's, campings en horeca', aldus de ANWB. De top 10 van schoonste stranden is voor de elfde keer gepubliceerd.

In het eerder dit jaar gepresenteerde samenwerkingsakkoord van VVD, PvdA en Texel 2010 staat de ambitie om Texel de schoonste kust van Nederland te laten hebben. 'Ook onze kusten vervullen nadrukkelijk de functie van publiekstrekker. De stranden zijn zelfs trekpleister nummer éém. Wij willen dat de gehele kust, dus ook de Waddenzeekust, getypeerd zal kunnen worden als de 'schoonste kust van Nederland', aldus het akkoord. Met georganiseerd overleg met belanghebbenden op het strand werkt de gemeente er al aan om het strand voor bewoners en gasten aantrekkelijk te houden. Ook loopt er onder meer het project MyBeach om bezoekers te stimuleren het strand schoon te houden en geen rotzooi achter te laten.