De eerste en tweede fase van Woonstede Nesland aan de rand van Den Burg.
De eerste en tweede fase van Woonstede Nesland aan de rand van Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

'Inspelen op scheiding tussen zorg en wonen'

'De initiatiefnemers van Woonstede Nesland zijn vooruitstrevend bezig geweest', zegt wethouder Hennie Huisman (zorg). 'Ze hebben al vroeg in de gaten gehad welke veranderingen in de zorg er op ons af kwamen.'

Het wooncomplex op de hoek van de Pontweg en de Keesomlaan in Den Burg vordert gestaag met de bouw van de tweede fase. Het hoogste punt is bereikt en dat was voor maatschap Woonstede Nesland een geschikte aanleiding morgen (zaterdag) van 10.00 tot 15.00 uur een open dag te houden.

Belangstellenden kunnen volgens voorzitter Tom Steenvoorden van de maatschap de nieuwbouw bekijken en ook enkele huizen die sinds enige tijd bewoond zijn. Daar is te zien hoe de huizen zijn ingericht op het ouder worden en het langer zelfstandig blijven wonen. Dat uit zich onder meer in de afwezigheid van drempels en de aanwezigheid van slaapkamers die gelijkvloers aan de woonkamer zijn. Er is ook rekening mee gehouden dat bewoners in de toekomst mogelijk hulpbehoevend worden. Daarvoor zijn de aansluitingen voor domotica al aangebracht. Dat is de verzamelnaam voor zorg die via automatisering in huis wordt geleverd.

Volgens wethouder Huisman speelt het allemaal in op de ontwikkeling dat de overheid meer onderscheid tussen wonen en zorg maakt. 'Nu is de overheid nog grotendeels verantwoordelijk voor de combinatie van wonen en zorg als mensen naar een verzorgingshuis gaan, maar dat verandert. We gaan ernaar toe dat een overheid wel verantwoordelijk blijft voor zorg, maar dat mensen het wonen zelf regelen. Het is anders ook niet meer te betalen met de toenemende vergrijzing. Nu is zestien procent van de mensen 65 jaar of ouder en dat wordt een kwart.' Texel kent momenteel zo'n 2300 65-plussers en dat stijgt naar verwachting naar circa 3900 in 2025.

Volgens Steenvoorden komt straks bij de derde fase van Nesland een gemeenschappelijke ruimte waar zorg een belangrijke rol moet gaan spelen. Idee is dat zorgverleners als fysiotherapeuten of een huisarts gebruik maken van die ruimte om dichtbij zorg aan bewoners van Nesland te verlenen.

'De Zandkoog is hier niet ver vandaan, maar dat kan straks misschien toch ook al ver zijn om heen te gaan.' De maatschap is vooralsnog bezig de financiering van de gemeenschappelijke ruimte rond te krijgen. De gemeente is daar ook bij betrokken. De gemeenschappelijke ruimte is eveneens bedoeld voor activiteiten en bijeenkomsten die de bewoners willen houden. Tijdens de open dag wordt daarover verteld. Huisman: 'Ik ga zelf ook langs om meer te horen.' Woonstede Nesland kent op het moment tien woningen (eerste fase), waarvan twee nog niet zijn verkocht. De tweede fase bestaat uit de acht in aanbouw zijnde woningen, waarvan er vijf zijn verkocht. De bouw van de derde fase (met de gemeenschappelijke ruimte) start naar verwachting over een jaar. Daar zijn vier gegadigden voor een appartement. In totaal moet Nesland uit 31 woningen gaan bestaan. De leeftijden van de bewoners variƫren van halverwege de veertig tot rond de zeventig. Volgens Steenvoorden komt er ook een pelletkachel waarin houtpellets worden verbrand om de woningen van duurzame energie te voorzien. Nesland is een initiatief van de ANBO op Texel, Duin Bouwbedrijf in Den Burg, Leenders Architecten in Veghel en de Rabobank.