Henriette Kooiman en Erna Kuip doen mee aan de Amsterdam City Swim.
Henriette Kooiman en Erna Kuip doen mee aan de Amsterdam City Swim. Foto: Jeroen van Hattum

'Zwemmen voor onderzoek ALS'

Henriette Kooiman uit De Koog en Erna Kuip uit Den Burg doen zondag 7 september mee aan de Amsterdam City Swim om geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte ALS.

Kuip en Kooiman treden in de voetsporen van Ria Keyser en March Heijnen die vorig jaar aan de zwemtocht door de Amsterdamse grachten deelnamen. De swim wordt voor de derde keer gehouden.

Kooiman en Kuip, die geregeld zwemmen in Molenkoog, werden geïnspireerd door Keyser en Heijnen om mee te doen. 'We proberen elk jaar iets voor een goed doel te doen en dat is dit jaar ALS geworden. We kenden de tocht ook al, omdat Maxima er een paar jaar geleden aan had meegedaan. En er blijft geen geld aan de strijkstok hangen.'

ALS is een ziekte waarbij de zenuwen die de spieren aansturen worden aangetast. Mensen die de ziekte krijgen, hebben over het algemeen nog maar een paar jaar te leven. De oorzaak is onbekend en er is nog geen genezing mogelijk.

De twee zijn inmiddels actief om zich te laten sponsoren voor de 2014 meter lange zwemtocht. Kuip heeft tot nu toe €415,- opgehaald en Kooiman €500,-. Zij verkoopt bij Hotel Noordzee onder meer zelfgemaakte jam en limoncello voor het goede doel. De twee hopen de komende dagen nog meer te kunnen ophalen. Bij Molenkoog komt net als vorig jaar een bus te staan waarin mensen een bijdrage kunnen doen.

'Het gaat ons er straks in Amsterdam niet om om zo snel mogelijk binnen te zijn', aldus Kooiman en Kuip. 'We doen schoolslag en willen ook gewoon genieten van de tocht.' Die start bij het Marine Etablissement van Defensie en voert via diverse grachten naar de finish op de Keizersgracht. Om herkenbaar te zijn voor het publiek willen Kuip en Kooiman zwemmen met badmutsen die vol bloemen zitten. 'Hopelijk vallen we dan een beetje op tussen de deelnemers.' Ze willen ook zwarte en groene ballonnen meenemen. Naar verwachting doen er zo'n tweeduizend mensen mee.

Kooiman en Kuip hebben elk een eigen pagina op www.amsterdamcityswim.nl waarop ze gesponsord kunnen worden. De pagina's zijn te vinden door bij de link 'deelnemers' hun namen in te typen.