Texelaars steken zwemmend Marsdiep over

Ongeveer dertig Texelaars maken komend weekend zwemmend de oversteek van Den Helder naar Texel.

De zwemmers zijn allen lid van zwemclub ZPC TX '71 dat een paar jaar geleden de zwemtochten van Den Helder naar Texel nieuw leven inblies. De zwemmers gaan zaterdag rond 13.00 uur te water bij Lands End en zwemmen daarna begeleid door schepen in groepjes naar de zuidpunt van de Hors.

Volgens Peter Haker van de zwemclub hebben de deelnemers, onder wie meerdere debutanten, de afgelopen tijd flink geoefend om vertrouwd te raken met zwemmen in buitenwater. De deelnemers zwommen recent van De Kaap naar de havenmond van Oudeschild om er zeker van te zijn dat de afstand van Den Helder naar Texel (circa vier kilometer) geen probleem is.

'Veiligheid staat voorop', aldus Haker. 'Tijdens de tocht van De Kaap naar de havenmond stonden er nogal wat golfjes, dus dat was goed voor de oefening.' Naar verwachting maken de snelste zwemmers de oversteek binnen het uur en doen wat minder hard zwemmende deelnemers er ongeveer anderhalf uur over.


Op verhaal komen

Op de dag van de laatste extra markt, donderdag 29 augustus, wordt tevens de laatste bijeenkomst van 'Op verhaal komen' gehouden. Een moment van stilte, muziek en een verhaal in het Hoornder Kerkje.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een kort orgelconcert dat wordt uitgevoerd door Arie Abbens, de voormalige beiaardier van de DOM(toren) in Utrecht. Abbens is inmiddels zelf inwoner van Den Hoorn. Hij speelt vrij improvisaties. De bijeenkomst duur van 16.30uur tot 17.00 uur.