Handtekening onder uitbreiding route voor mountainbikers

Wielersport Texel gaat de mogelijkheden om op Texel te mountainbiken uitbreiden met 27,7 kilometer op terrein van Staatsbosbeheer. Vanmiddag ondertekenen Trudy van der Zanden, districtshoofd Staatsbosbeheer en Leo Timmers, voorzitter Wielersport Texel, een overeenkomst.

Het streven is om een route van 100 kilometer aan te leggen, waarvan 27,7 km op terrein van SBB. De uitbreiding vindt plaats in het nationaal park Duinen van Texel en langs het Waalenburgerdijkje. De verwachting is dat de vereniging de komende winter delen van het tracé kan realiseren. De uitbreiding bij SBB betreft stukken van de 100 kilometerroute en verbindingen om deze route in te korten. De uitbreiding is voor een groot deel in de vorm van zogenaamd single track in de berm van fietspaden. Op dit smalle spoor kan alleen achter elkaar gereden worden. Op een aantal plekken wordt medegebruik mogelijk. Bij medegebruik blijven paden in de eerste plaats ruiterpad of wandelpad. Wanneer onverhoopt het medegebruik toch niet mogelijk blijkt, past de vereniging de route aan en gaan mountainbikers daar weer gebruik maken van bestaande fietspaden. Gebruik van ruiterpaden vindt in overleg met paardensport-organisaties alleen buiten de Dennen plaats. Het gaat onder andere om het nog te realiseren ruiterpad vanaf de Oorsprongweg naar het Krimbos. Ook wordt medegebruik van enkele wandelpaden mogelijk. Medewerking aan de uitbreiding is voor SBB niet vanzelfsprekend en zonder voorwaarden.

Met de vereniging is afgesproken mountainbikers op de naleving van de gedragscode aan te spreken: fiets alleen daar waar het is toegestaan; respecteer de natuur: plant én dier; fiets in kleine groepjes; waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk; benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets; voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond; maak geen onnodig lawaai; laat geen afval achter.