Aaldert Goverts.
Aaldert Goverts. Foto: Jeroen van Hattum

Goverts waarnemer Thijsseschool

Aaldert Goverts uit Julianadorp is komend schooljaar interim-directeur op de Thijsseschool in Den Burg. Hij gaat samen met het team aan de slag om de basisschool weer in rustiger vaarwater te krijgen.

De school kreeg vlak voor de grote vakantie het arrangement 'zeer zwak' van de Onderwijsinspectie en werd onder verscherpt toezicht geplaatst. De onderdelen 'opbrengst', 'zorg/ondersteuning', 'taakgerichtheid' en 'didactiek' werden door de inspectie als onvoldoende beoordeeld.

Volgens Goverts wordt momenteel een plan van aanpak opgesteld op basis van een concept-rapportage van de onderwijsinspectie. Vlak voor de vakantie hield de school een studiemiddag met het team en afgelopen vrijdag hield de school opnieuw een studiedag, waarbij de medewerkers kennis maakten met de nieuwe interim-directeur en de toekomst bespraken. 'Als we klaar zijn met het plan van aanpak komt er een ouderavond om de ouders te vertellen welke plannen we voor de komende jaren hebben.'

De Thijsseschool heeft twee jaar de tijd om de zaken op orde te hebben. Goverts verwacht dat het eerder kan, al is dat geen doel op zich. 'Het team heeft in ieder geval de ambitie om grote stappen te zetten.' De verbeteringen komen er onder meer op neer dat de school zaken op papier goed moet hebben beschreven, zodat de onderwijsinspectie kan volgen wat er allemaal gebeurt. Vertegenwoordigers van de inspectie brengen dit schooljaar geregeld aangekondigde bezoeken om te zien wat de stand van zaken is.

Goverts is geen onbekende op Texel. Sinds maart is hij tijdelijk directeur op Vrije School Stella Maris in Den Burg en in 2010 was hij al een half jaar tijdelijk directeur op de Fontein in Den Burg en de voormalige Akker in Oosterend. In Julianadorp was Goverts tot 2010 vijfentwintig jaar directeur van een basisschool, voordat hij als interim-directeur aan de slag ging. Hij was ook tijdelijk directeur van twee basisscholen in Schagen.

Nel Kant, algemeen directeur van Schooltij waar de Thijsseschool onder valt, kwam bij hem met het verzoek de Thijsseschool onder zijn hoede te nemen. Goverts verwacht de tijd gelijkelijk over beide scholen te verdelen. 'De inzet voor de een mag niet ten koste gaan van de ander.'