De voorpagina van het officiele WK-magazine.
De voorpagina van het officiele WK-magazine. Foto: Officieel magazine Nederlands softbalteam

Texel scoort op WK

Texel kon donderdagavond rekenen op een prominente rol tijdens de openingsceremonie van het wereldkampioenschap softbal dat deze week in Haarlem wordt gehouden. Het eiland kwam op diverse manier aan bod.

Er werd een korte film over het eiland getoond en een officieel WK-magazine uitgereikt waarbij leden van het dames softbalteam op de voorpagina in een duinlandschap met de vuurtoren op de achtergrond zijn afgebeeld. De openingsceremonie in Schiphol-Rijk (een kantorenpark bij Schiphol) werd bijgewoond door wethouder Hennie Huisman (sport), Iwan Groothuis en Jan van Dee van De Krim en Albert Hoven en Gert Pansier van de Texelse Sportraad.

Huisman en Groothuis kregen in de film de ruimte om te vertellen welke band er tussen het Nederlands damessoftbalteam en Texel is en wat het eiland allemaal te bieden heeft. Er werd onder meer verteld dat het softbalteam vier keer een week op Texel heeft gebivakkeerd om zich voor te bereiden op het wereldkampioenschap.

Groothuis mocht als directeur van De Krim één van de eerste exemplaren van het WK-magazine in ontvangst nemen. De Krim was hoofdsponsor van het team toen dat op Texel was. De 85-jarige Nol Houtkamp opende met het gooien van een bal officieel het WK. Hij was van 1969 tot 1983 hoofdcoach van het Nederlands Softbal Team.

Het vakantiepark blijft deze week letterlijk in beeld tijdens de wedstrijden in Haarlem. Tijdens de warming-ups dragen de speelsters van het Nederlands team shirts met daarop het logo van De Krim. Daarnaast staat er een Texelstand bij het stadion waarin de VVV en het vakantiepark promotie voor het eiland maken. Er worden verhalen verteld en bezoekers kunnen er meedoen aan een prijsvraag waarbij het aantal schaapjes in een bak moeten worden geraden.

Ondanks alle voorbereidingen begonnen de speelsters ongelukkig aan het WK. Het team verloor vrijdagavond met 0-10 van de Verenigde Staten. In de eerste helft van de derde inning produceerde het Amerikaanse team negen honkslagen, waarna zij niet meer te kloppen waren. Zaterdag verloor het team de tweede wedstrijd tegen het Chinese Tapei nipt met 4-5. Volgens een verslag op de site van het damesteam waren beide teams aan elkaar gewaagd, nam het Nederlands team twee keer de leiding in het drieënhalf uur durende duel, maar wisten de Chinezen in de elfde inning de partij toch naar zich toe te trekken.

Zondag volgde de eerste overwinning, tegen Italië werd het 8-1. De speelsters wisten meteen in de eerste inning de toon te zetten en gaven de wedstrijd niet meer uit handen. Er volgen deze week nog wedstrijden tegen Australië, de Dominicaanse Republiek, Groot-Brittanië en Botswana. In het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 augustus wordt gestreden om goud, zilver en brons. Texel kan overigens ná het WK ook op aandacht van de softballers blijven rekenen. Coach Craig Montvidas liet tijdens de openingsceremonie kort maar krachtig weten dat hij na afloop meteen weer naar Texel gaat.