Geweldpleger voor observatie naar PBC

Een 26-jarige man uit Heerhugowaard tegen wie begin deze maand 8 maanden cel was geëist vanwege uitgaansgeweld in De Koog is opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Een 21-jarige Texelaar die in april betrokken was bij een schermutseling in De Koog is veroordeeld tot 120 dagen cel en een boete van €600,-.

De Heerhugowaarder ging eind april helemaal door het lint tijdens een avondje stappen in De Koog. Hij mishandelde vanuit het niets een vrouw zodanig dat zij nu, maanden later, nog altijd niet kan werken. Ze is het gevoel in de linkerkant van haar gezicht kwijt, heeft nekklachten, concentratieproblemen en heeft naar eigen zeggen haar leven en emoties niet meer onder controle. De verdachte vloog haar aan omdat, zo verklaarde hij, in het café eerder die avond een vrouw een paintballgeweer op hem had gericht en hij het slachtoffer voor die vrouw zou hebben aangezien. De betreffende vrouw was echter al geruime tijd weg toen hij rond sluitingstijd buiten pas helemaal door het lint ging. Daar probeerde zijn slachtoffer hem nog vriendelijk te kalmeren. Maar voor ze het wist had ze een klap tegen haar hoofd te pakken, vlak erop gevolgd door een harde kopstoot. Omstanders die zich ermee wilden bemoeien, werden bedreigd. Dat gebeurde ook de eerste politieagent die ten tonele verscheen. 'Opkankeren', kreeg die te horen. In het tussenvonnis stelde de rechtbank in Alkmaar vrijdag dat het gezien van de aard van zijn gedragingen 'noodzakelijk is om aanvullend onderzoek te doen naar de geestvermogens van de man'. Het onderzoek in de forensisch-psychiatrische observatiekliniek moet uitwijzen of er verband bestaat tussen zijn persoonlijkheid en de gedragingen waarvan hij wordt beschuldigd. Tijdens de zitting twee weken geleden bleek al dat de man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. De zaak tegen hem wordt op 4 november vervolgens voortgezet.

De 21-jarige Texelaar uit Den Burg werd door de politierechter veroordeeld tot 120 dagen celstraf en een boete van €600,-, waarvan de helft voorwaardelijk. De straf was nagenoeg conform de eis van de officier van justitie. Volgens de politierechter is onomstotelijk bewezen dat de Texelaar op 27 april dit jaar betrokken was bij een schermutseling in De Koog, waarbij hij rake klappen uitdeelde aan een man. De Texelaar kreeg de gevangenisstraf opgelegd voor onder meer een inbraak in zijn woonplaats bijna twee jaar geleden, waarbij hij een Samsung Galaxy buit maakte. Hij werd daarmee in maart vorig jaar opgepakt op de boot naar Den Helder, waar hij aan medereizigers voor spotprijzen probeerde meerdere telefoons en een tablet te slijten. Hij deed dat zo opzichtig, dat de politie vanaf de boot werd ingeseind. Die hield de Texelaar na aankomst in de haven aan. Bij het doorzoeken van zijn tas troffen agenten behalve het Samsung-toestel een tablet en een Blackberry-telefoon aan. Beide waren in de maanden ervoor gestolen op Texel. Omdat hij beweerde de tablet en de Blackberry van anderen te hebben gekocht en politie en justitie niet konden hard maken dat hij de spullen zelf had gestolen, werd hij in dit geval bestraft voor opzetheling.