Burgemeester Schuiling van Den Helder ontvangt het boek van Pieter de Vries.
Burgemeester Schuiling van Den Helder ontvangt het boek van Pieter de Vries. Foto: Job Schepers

Van Helsdeur tot Duivels Hoorn

Een reis over het Wad in 24 prachtige foto's: Dat is in het kort 'Van Helsdeur tot Duivels Hoorn' van Pieter de Vries. Zaterdag werd het eerste exemplaar in galerie Tusse de Banke in ontvangst genomen door burgemeester Schuiling van Den Helder.

Waarom neemt de burgemeester van Den Helder een boek van een Texelse fotograaf in ontvangst? Het antwoord op deze vraag ligt bij een eerdere expositie van De Vries die hij een aantal jaren terug had in Fort Kijkduin in Den Helder. Burgemeester Koen Schuiling opende de expositie en vroeg naderhand aan de fotograaf of er ook een boek was. 'Nee, het was er niet. Maar ik kan hem nu na vier jaar gerust stellen. Het is er! Daarom, burgemeester Schuiling, zou ik u nu graag het eerste exemplaar van het boek 'Van Helsdeur tot Duivels Hoorn' willen overhandigen, sprak De Vries. Schuiling was verheugd dat hij het eerste boek in ontvangst mocht nemen. 'Het is belangrijk dat dit boek er is, omdat er bij een foto wat gebeurt tussen de foto en diegene die hem bekijkt. Iedereen kan nu vanaf thuis het Wad beleven', sprak hij De Vries en de genodigden toe. Op zijn eigen karakteristieke wijze had de kunstfotograaf nog meer verrassingen in petto. Vlak voordat zijn toespraak begon, plaatste De Vries een statief met daarop een pot verf en een kwast. De fotograaf keek rond en vertelde over een gesprek dat hij had met André Koning van Fort Kijkduin ten tijde van de hier boven genoemde expositie. 'Hij vroeg mij bij hem te exposeren . Ik stemde toe op de voorwaarde dat hij ging uitzoeken waar de Waddenzee begint, want dat kan maar op één plaats zijn. Toen hij me vroeg waarom vertelde ik dat dit wel eens bij zijn fort kon zijn. Koning zocht het uit en het bleek inderdaad zo te zijn', sprak De Vries.

Om het beginpunt te markeren schilderde Koning een streep over de dijk bij de trappen naar Fort kijkduin, waarbij hij een bord plaatste met de tekst 'De deur naar de Waddenzee'. Maar onlangs zag De Vries dat de streep verbleekte en deels onder het zand stoof. 'Daarom André Koning heb ik een pot verf, een kwast en een bezem meegenomen met de vraag of ik nog een foto kan maken als je de streep opnieuw schildert. Want die foto ontbreekt in mijn archief. Je deed het achter mijn rug om', aldus de fotograaf. Lachend nam Koning het cadeau in ontvangst, waarbij hij beloofde De Vries te bellen als hij aan de slag gaat. Het is geen dik boek geworden, maar 'Van Helsdeur tot Duivels Hoorn' is onmisbaar voor iedere Waddenliefhebber. Het boek neemt de lezer in vogelvlucht mee over het uitgestrekte Werelderfgoed dat strekt van Den Helder tot aan Denemarken. Wat De Vries uitstekend in beeld brengt is dat de Waddenzee veel meer heeft te bieden dan natuurschoon alleen. Ook de industrie kan zorgen voor prachtige plaatjes. De fotograaf laat dit in het boek zien met foto's van een Volkswagenparkeerplaats bij Emden en de containerhaven van Bremen. Net als het in 2010 uitgebrachte Texel XL bestaat het boek volledig uit luchtfoto's, die hij maakte tijdens rondvluchten met Piet Standaart. Dit keer geen Texelse taferelen, maar voor diegene die onze eilandpracht wil bewonderen is er geen reden tot paniek. De keuze om het boek te presenteren in galerie Tusse de Banke had namelijk te maken met de expositie die daar momenteel te bezichtigen is. Hier hangt een combinatie van de foto's die in het boek te zien zijn en Texels werk. Op de tentoonstelling is goed te zien wat voor verschillen er zijn te maken met de manier van presentatie. Op de eerst verdieping hangen foto's van de fotograaf die gedrukt zijn op canvas en met hout omlijst zijn, terwijl bovenin de galerie op perspex - oogt als glas - gedrukte foto's de ruimte vullen.

Morgen (woensdag) is de galerie tussen 18.00 uur en 20.00 uur geopend voor publiek, zodat de mensen die overdag niet kunnen ook de kans hebben om het werk met eigen ogen te aanschouwen.

Van Helsdeur tot Duivels Hoorn ligt in Tusse de Banke aan de Groeneplaats, diverse boekhandels op Texel en is ook te verkrijgen via de webshop van Pieter de Vries op www.pieterdevriesfotografie.nl. Het boek kost €29,95.