Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

Rookzuil Dorpshuis De Hof ontvreemd

Flinke ergernis bij de medewerkers van dorpshuis De Hof in De Koog. Na de vaste bingoavond werd woensdag de rookzuil die bij de ingang van het pand staat onvreemd. Op Facebook werd een oproep gezet om naar de rookzuil uit te kijken. Tot op heden is de zuil nog niet teruggevonden.


Rondleidingen Rolf Roos

door omgeving Den Hoorn

Rolf Roos, redacteur van het boek 'Duinen en mensen Texel' verzorgt op vrijdag 22 en zaterdag 23 augustus en vrijdag 12 en zaterdag 13 september botanische wandelingen en veldcolleges nabij Den Hoorn.

De wandelingen duren een middag en wilde planten staan centraal. Deelnemers kunnen volgens Roos nieuwe bloemen ontdekken of een nieuw verhaal achter een reeds bekende plant horen. Als ecoloog gaat Roos in op de vraag waar een soort plant vandaan, wat de plant nodig heeft qua milieu en beheer, wat de gevolgen van klimaatverandering zijn en de impact van mensen op een landschap.

Vrijdag 22 augustus verzorgt Roos van 13.30 tot 16.30 uur een wandeling rond Den Hoorn, waarbij het thema eb en vloed aan de orde komt. Ook wordt camping Loodsmanduin aangedaan. Zaterdag 23 augustus is er van 13.30 tot 16.30 uur een wandeling rond de Bollenkamer inclusief de Hoornse Mient waarbij gesproken wordt over voorbije landbouw, verdwenen zaken en bijzondere planten. Deelnemers wordt geadviseerd een fiets mee te nemen. De start van beide wandelingen is bij het Drijverhuus (de voormalige Drijverschool) aan de Naalrand 2 in Den Hoorn.

Dat geldt ook voor het eerste veldcollege op vrijdag 12 september. Die is van 10.30 tot 16.30 uur. Roos geeft dan een veldcollege op de Hors. Ook hier wordt geadviseerd een fiets mee te nemen. Tijdens de tocht wordt gekeken naar de zogeheten pioniers langs de groeiende kusten en aan de hand van de planten wordt gekeken naar de oudheid en de dynamiek van het 'wilde zuiden' van Texel.

Het tweede veldcollege op zaterdag 13 september start op 't Horntje en duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Deze voert langs de langs de Mokbaai richting oude vloedhaken en dijkjes onder Den Hoorn en daarna westwaarts door duinlandschap met heide naar de zee en over het strand en de Hors via de Horsmeertjes naar de Mokbaai en terug naar 't Horntje. Volgens Roos belooft dit een pittige wandeling te worden.

Belangstellenden kunnen zich van te voren aanmelden bij Stichting Oase: info@stichtingoase.nl (tel. 0222-319470) of Rolf Roos: info@duinenenmensen.nl. De kosten van een botanische wandeling bedragen €15,- per persoon (inclusief koffie en thee) en de kosten voor een veldcollege zijn €29,50 per persoon (inclusief koffie/thee).


Bord even in berm langs Vuurtorenweg

Een van de parkeersverbodborden die de gemeente dinsdag in de berm langs de Vuurtorenweg bij De Cocksdorp plaatste. Een intern misverstand, aldus de gemeente die de borden woensdagochtend weer liet weghalen. Het is niet uitgesloten dat er op termijn alsnog een parkeerverbod in de berm komt. Dat wordt volgens de gemeente alsnog bekeken. (Foto Henk Leyen)


Aanleveren stukken

Dankbaar zijn we voor de hulp die we krijgen van alle verenigingen, trouwe lezers en ieder ander die kopij aanlevert voor de krant. Doordat we van alle kanten hulp krijgen blijft het mogelijk om van bijna alles verslag te doen. Een aantal tips:

-Lever liggende foto's aan. Sinds onze nieuwe lay-out kunnen wij enkel liggende foto's plaatsen. Vaak krijgen we prachtige foto's die we niet in de krant mee kunnen nemen.
-Stuur foto's met een zo hoog mogelijke resolutie. Natuurlijk beschikt u niet altijd over foto's in een hoge resolutie. Maar weet u dat u foto's gaat maken bij een evenement, neem dan een camera mee. Foto's met een hogere resolutie zien er beter uit in de krant.
-Wie, wat, waar, waarom en hoe. Vaak zien we aankondigingen of verslagen binnenkomen met een dagtekening. Woensdagmiddag, komende zondag, ect. Probeer het eens anders, bijvoorbeeld met de plaats. 'Op manege Akenburg is afgelopen woensdag….'
-Lengte: We krijgen regelmatig de vraag waarom een verslag niet in zijn geheel geplaatst is. Wij werken met een programma waarbij de ruimtes vast staan. Daarmee kunnen we niet schuiven. We hebben dus een aantal grote vlakken, middelgrote vlakken en kleinere vlakken. Voor die vlakken staat een bepaald aantal woorden. Daarom hebben wij de volgende richtlijnen vastgesteld: Sportverslagen: circa 380, 180 of 90 woorden. Andere verslagen een aankondigingen: 320, 160 of 80 woorden, eventueel met foto. Ingezonden brieven: maximale lengte 450 woorden.

-Stuur uw stukken op tijd: Het grootste deel van de krant wordt op de dag voor uitgave al gedrukt. Lever uw artikelen dus tijdig aan, dan is de kans groter dat ze in de eerstvolgende krant geplaatst worden. Dit geldt uiteraard niet voor de voorpagina of pagina 3 met de familieberichten.
Stuur uw stukken gerust. 'Mijn sport staat nooit in de krant.' Op de redactie werken wij met zijn drieën. Dat betekent dat we nooit overal aanwezig kunnen zijn. Daarom doen wij een beroep op u. U hoeft niet bang te zijn dat er fouten in zitten, wij doen ons best om de artikelen allemaal te redigeren en foutloos in de krant te krijgen. Dus stuur uw artikelen en verslagen gewoon op.

Afbeelding