Halfjaarrapportage gemeente toont financiële meevallers

De gemeente lijkt af te stevenen op een aantal financiële meevallers. Dat valt op te maken uit de halfjaarrapportage met daarin de financiële stand van zaken van de gemeente per 1 juli 2014.

Volgens de rapportage kent de gemeente een incidenteel voordeel van €454.612,- dat naar de algemene reserve gaat. Daarnaast wordt een structureel voordeel van €385.533,- genoemd. Dat wordt dit jaar ten gunste van de algemene reserve gebracht en vanaf 2015 structureel meegenomen in de gemeentelijke begroting. De algemene reserve is door de meevallers opgelopen tot bijna drie miljoen euro.

De meevallers zijn het resultaat van een serie financiële voor- en nadelen die in de rapportage op een rij zijn gezet. Een van de grootste financiële voordelen komt uit de toeristenbelasting. Daar wordt een structureel voordeel van €275.000,- genoteerd. Volgens het college is dat verantwoord omdat in 2013 €295.000,- meer aan toeristenbelasting is ontvangen dan begroot. Naar verwachting gebeurt dat ook in 2014. De inkomsten van de toeristenbelasting zijn begroot op €3.594.000,-. Daarnaast wordt een structureel voordeel van €65.000,- op de kosten voor leerlingenvervoer verwacht en €35.000,- op de kosten voor het Centrum van Jeugd en Gezin. Ook staat er een incidentele meevaller van €112.430,- in de boeken als gevolg van uitgestelde investeringen bij de afdeling Gemeentewerken.

De rapportage vermeldt eveneens tegenvallers. De gemeente moet naar verwachting incidenteel €70.877,- extra besteden aan een aantal wetten voor uitkeringen. Verlies wordt ook geleden op onder meer de leges voor de burgelijke stand, omdat de vraag naar uitreksels afneemt. Dat er meevallers zijn, betekent niet automatisch dat het financieel aan alle kanten voor de wind gaat. Zo daalt de jaarlijkse uitkering uit het Gemeentefonds in 2015 met meer dan vier ton, omdat het rijk minder investeert. In de begroting is daar al wel rekening mee gehouden.