WAT IK ZEGGEN WOU

Afvalbakken

Vorige maand heb ik met mijn gezin weer twee heerlijke weken op het mooie eiland Texel doorgebracht. Jullie eiland is in alle jaargetijden prachtig en wij genieten daar al een hele poos van mee. Wij lazen in de Texelse Courant dat er dit jaar voor gekozen is om geen afvalbakken op het strand te plaatsen om te voorkomen dat toeristen overal maar hun troep dumpen en de eigen verantwoordelijkheid voor het opruimen te bevorderen. Een begrijpelijke keuze en we zagen ook veel mensen met de bekende papieren tasjes lopen.

Maar wat te doen met alle andere troep die duidelijk uit de zee komt? Er komt een opruimdag, dat helpt natuurlijk. Maar niet genoeg. Tussen paal 9 en 12 en paal 12 en 15 (na de strandhuisjes) is het een grote troep. De meeste toeristen komen niet zover, maar je verbaast je over de hoeveelheden afval en de variëteit (meest curieuze vondst: een strip antibiotica). Mijn jongste zoon en ik hadden in korte tijd flinke bergen afval bij elkaar maar…waar laat je dat? helemaal naar de volgende duinovergang slepen is fysiek geen optie. Dus maar met kunst en vliegwerk aan alle palen geknoopt die we tegen kwamen. In de loop van de week was er afval bij gekomen en raakten de palen al aardig vol. Medewandelaars hadden hun deel bijgedragen.

Veel mensen zijn best bereid om een stukje afval op te pakken en even in een afvalbak te gooien. Dat bewijs is geleverd door Matthijs Lievaart bij de Kwade Hoek in Zuid-Holland. Hij verzamelde afval en stak er een bordje in met de tekst; Doe mee, verlos de zee. Twee weken later was de berg enorm aangegroeid, wandelaars hadden gehoor gegeven aan zijn oproep en op dit moment staan daar, en op meerdere stranden, eenvoudige houten bakken die steeds opnieuw gevuld worden door wandelaars en geleegd worden door Natuurmonumenten.

De ergernis en de wil om de troep op te ruimen is er. Nu nog een afvalbak, zo om de paar palen. Misschien wil de gemeente Texel haar besluit toch nog eens heroverwegen. Kijkt U ook eens op www.verlosdezee.nl voor het inspirerende verhaal van Matthijs.

Familie van den Hoorn,

Oosterwolde.


Oefenwedstrijden

ZDH en De Koog

Voetbalteams van ZDH en De Koog spelen komend weekend oefenwedstrijden.

Na een 3-1-zege in het oefenduel met derdeklasser Hunsingo komt ZDH zaterdag opnieuw in actie. Tegenstander is SVI uit Zwolle, dat uitkomt in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal. De wedstrijd wordt gespeeld in Den Hoorn en begint om 14.30 uur. De eerste oefenwedstrijd van het nieuwe A-juniorenteam van ZDH ging vorige week door een misverstand niet door, maar wordt zondag alsnog gespeeld. Tegenstander is Weesp A1, de aftrap om 11.00 uur.

De Koog speelt zondag een oefenwedstrijd tegen Helder 2, aanvang 14.00 uur. Omdat het Koger veld door de droogte nog onbespeelbaar is, wordt uitgeweken naar het terrein van SV Oosterend. Scheidsrechter is Michel Mast.


Verwijsbord

Een ruim drie meter lang frame met fotodoek op het Hogereind in De Waal dat verwijst naar het Cultuurhistorisch Museum mag blijven staan hoewel het de toelaatbare afmeting overschrijdt. Het college gedoogt het tot uiterlijk 1 november 2016 of zoveel eerder als het doek is versleten of niet meer functioneert. Na overleg met omwonenden is dit besloten.