Kort geding geluid disco in De Koog

Zij zegt niet te kunnen slapen van de stampende basdreunen, voor hem is muziek het middel om zijn feestcafé annex disco vol te krijgen.

Dinsdag stonden twee Koger buren tegenover elkaar bij de rechter in Alkmaar. Een omwonende van discotheek De Wijsneus ondervindt volgens advocaat Gerben Creutzberg elke nacht zoveel hinder van de basdreunen uit De Wijsneus dat zowel haar lichamelijke als geestelijke gezondheid er ernstig onder lijdt.

Vanaf augustus 2013 ging het eventjes beter, toen als gevolg van een gemeentelijk maatwerkbesluit een geluidsbegrenzer het volume dempte. Dat duurde een paar maanden, daarna veegde de bestuursrechter het besluit van tafel.

Dinsdag passeerden voor de kortgedingrechter alle gebeurtenissen en maatregelen van de afgelopen jaren de revue. De oplevering van het aan de Nikadel gesitueerde bedrijfspand met dienstwoning in 2007, de eerste klachtbrief uit 2008, geluidsmetingen waarvan de betrouwbaarheid wordt betwist, het nieuwe bestemmingsplan voor De Koog dat moet leiden tot strengere geluidsnormen en de impasse waarin de kwestie zich bevindt doordat van enige communicatie allang geen sprake meer is.

De omwonende stelde dat de overlast voorbij is als De Wijsneus de geluidsnormen en maatregelen navolgt die in het maatwerkbesluit van september 2012 zijn bepaald. Voor exploitant Nick Ran, die de disco ruim een jaar geleden overnam, is dat een brug te ver. Door dat besluit moest de muziek zo zacht, dat hij tussen augustus en december 2013 merkbaar minder publiek in zijn zaak had. Op die manier is De Wijsneus niet te exploiteren, zei hij. En het treffen van geluidsisolerende maatregelen "gaat in de tonnen lopen", aldus zijn advocaat Raoul Meester. "Dat geld is er niet."

Schijnbaar onoverbrugbaar waren de tegenstellingen in de rechtszaal, waar de emoties soms opliepen en verwijten elkaar met tussenpozen opvolgden. Toch lukte het de voorzieningenrechter de partijen naar de onderhandelingstafel te dirigeren. Zij gaan op korte termijn met instanties praten over een duurzame (bestuursrechtelijke) oplossing (een 'maatwerkbesluit op maat') voor de toekomst. De Wijsneus is daarnaast bereid te investeren in een geluidsbegrenzer met een zogenoemde BassCreator, die geluiden zo weet te manipuleren dat basklanken binnen goed uit de verf komen, maar minder doordreunen naar buiten. 'Zo komt cliënt aan haar nachtrust toe en kan de disco doordraaien', aldus Creutzberg. Komen de partijen er onderling niet uit, dan volgt alsnog een vonnis van de rechter.