Mannen van De Mok bij een mijn bij paal 18. Vierde van rechts de vader van Jan Wolkers.
Mannen van De Mok bij een mijn bij paal 18. Vierde van rechts de vader van Jan Wolkers. Foto: Collectie Historische Vereniging

Eerste Wereldoorlog: zeemijnen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog die honderd jaar geleden begon, was Nederland neutraal. Ook Texel bleef buiten schot. De 'Grote Oorlog' had wel zijn weerslag op het dagelijks leven.

Zo was kanongebulder vanaf de Noordzee hier te horen. Ook lagen veel zeemijnen voor de kust. Aangespoelde zeemijnen sloegen gaten in de dijk en veroorzaakten levensgevaar voor visserij en andere scheepvaart. Op 10 januari 1915 spoelden er bij paal 15 en 23 elk twee mijnen aan. Ook eentje bij de Noordkaap. Bewoners van Oudeschild werden gewaarschuwd ramen en deuren te sluiten, waarna het gevaarte tot ontploffing werd gebracht. Visserij wordt verboden in een deel van het Schulpengat. Gedurende de oorlog maakt deze krant regelmatig melding van aangespoelde en ronddrijvende mijnen. A. en J. van der Vis krijgen ze in 1917 in de netten en als op 22 juni van dat jaar een mijn op de Texelstroom onschadelijk wordt gemaakt, ziet het op de dijk zwart van het volk. Zelfs na de oorlog veroorzaken de mijnen schade. Zo slaat een mijn een groot gat in de Stuifdijk. (Bron: Texel in de Eerste Wereldoorlog 1914-1918, Gelein Jansen). Volgende week: zeppelins.