Afbeelding

Persoonsgebonden budget

Heeft u een Persoonsgebonden Budget (PGB)? Dan krijgt u vanaf 1 januari 2015 te maken met de regeling 'trekkingsrecht'.

Het trekkingsrecht houdt in dat het PGB niet meer op uw bankrekening gestort wordt, maar dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het bedrag rechtstreeks aan de zorgverlener(s) uitbetaalt.

U geeft aan de SVB door welk bedrag aan uw zorgverleners moet worden uitbetaald. Het voordeel hiervan is dat de verantwoording veel eenvoudiger wordt en de SVB een groot deel van uw financiƫle administratie overneemt.

Waarom deze verandering?

De overheid wil misbruik en oneigenlijk gebruik van het PGB tegengegaan. Het nieuwe systeem voorkomt ook dat het PGB in handen komt van malafide zorgbureaus. De regeling 'trekkingsrecht', is in de wet opgenomen en geldt voor alle gemeenten en alle cliƫnten. Het trekkingsrecht maakt het mogelijk om alle betalingen aan zorgverleners vooraf te controleren.

Hoe kan ik me hierop voorbereiden?

De regeling 'trekkingskracht' wordt vanaf 1 januari ook op Texel ingevoerd. Als u een persoonsgebonden budget heeft, ontvangt u persoonlijk informatie over de betekenis hiervan voor u en wat u ter voorbereiding kunt doen. Intussen kunt u algemene informatie vinden op www.svb.nl.


Wat is een PGB

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een bedrag waarmee u zelf uw zorg kunt regelen. Het PGB is daarmee de tegenhanger van zorg in natura (ZIN). Er bestaan PGB's voor de Wmo en de Jeugdzorg. Bij de Wmo valt te denken aan hulp bij het huishouden en andere voorzieningen en vanaf 1 januari 2015 komen daar ook zaken bij als individuele begeleiding en dagbesteding vanuit de Awbz. Met een PGB kunt u dus zelf een hulpverlener of begeleider kiezen. De PGB-houder is niet gebonden aan de zorgaanbieders waar de gemeente een overeenkomst mee heeft.