Beach Cleanup Tour naar Texel

De Boskalis Beach Cleanup Tour is van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 augustus op Texel. Samen met belangstellenden ruimen medewerkers van Stichting De Noordzee afval van het strand.

De tour is een initiatief van Stichting De Noordzee en gaat in een maand tijd langs de gehele Noordzeekust. Vrijdag 1 augustus begon de tour in Cadzand en zondag 31 augustus eindigt die op Schiermonnikoog. Volgens een woordvoerder van Stichting De Noordzee is de afgelopen twee weken circa 4500 kilo afval van het strand gehaald. Dat wordt opgehaald door gemeenten langs de kust die het verder verwerken.

Donderdag 21 augustus wordt het strand van Paal 9 tot Paal 17 schoongemaakt. Vrijdag 22 augustus is het strand van Paal 17 tot en met de zuidkant van de Slufter aan de beurt en zaterdag 23 augustus wordt het strand van de noordkant van de Slufter tot en met Paal 33 gekuisigd. De schoonmaakactie begint elke ochtend om 10.00 uur.

Belangstellenden kunnen zich van te voren aanmelden via www.noordzee.nl. 'Dan weten we met hoeveel mensen we rekening moeten houden', aldus de woordvoerder. Deelnemers krijgen een grijper en vuilniszakken van de stichting en er rijdt een wagen mee over het strand om afval te verzamelen. Deelnemers wordt geadviseerd zelf wat te eten en te drinken mee te nemen. 'En halverwege wordt er gezamenlijk een picknick op het strand gehouden.' Deelnemers moeten na afloop van het opruimen zelf voor vervoer terug zorgen.

Vrijdagochtend 22 augustus begint de opruimactie met een lezing van Jan Andries van Franeker bij Ecomare. Hij liet zien wat voor afval hij allemaal tegen komt in de magen van vogels bij zijn onderzoek voor Wageningen Imares.

Dorian van Rijsselberghe helpt komende zondag 17 augustus een handje mee bij de Boskalis Beach Cleanup Tour als die van Castricum naar Bergen gaat. De Olympisch kampioen windsurfen is dan even een dag in Nederland en helpt dan mee om de aandacht om het belang van schone stranden te vestigen.

Als de schoonmaaktour op Texel arriveert, zit Van Rijsselberghe alweer in het Spaanse Santander om zich voor te bereiden op het wereldkampioenschap windsurfen dat daar van 10 tot en met 22 september wordt gehouden.

Het schoonhouden van het Texelse strand is overigens niet alleen afhankelijk van de Beach Cleanup Tour. In het voorjaar ging bij Paal 9, 12, 15, 17 en 28 weer de actie MyBeach van start. Daarbij worden gasten gestimuleerd geen rommel achter te laten en na afloop troep van het strand mee te nemen. Ook staan er poppen op het strand waar mensen aangespoeld materiaal kunnen neerleggen.